Holokauszt emlékpark épül jövőre az Oberlander téren

a zsinagóga látképeSzűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének elnöke február 8-án fogadta Turai Jánost, a Váci Zsidó Hitközség elnökét, a Magyar Zsidó Kongresszus külügyi bizottság tagját. A tárgyaláson megállapodtak, hogy Vácott egy holokauszt emlékparkot létesítenek. A megyei közgyűlés elnöke is támogatásáról biztosította a 2014-es megemlékezéssel kapcsolatos terveket, amelyek arról szólnak, hogy jövőre Vácott rendezik a megyei központi megemlékező holokauszt ünnepséget.

– Elnök úr milyen apropóból jött létre ez a találkozó?

– Köztudott, hogy ez évben kormányszinten megalakult a Magyar Holokauszt-2014 Emlékbizottság, amelynek feladata, hogy előkészítse a magyar zsidóság deportálásának 70. évfordulójáról történő méltó megemlékezéseket országszerte – válaszolta Turai János. – Az emlékbizottság elnöke Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. A munkacsoportba delegáltak egyházi és világi személyeket, közismert tudósokat, magas-rangú politikusokat, a magyar művésztársadalom prominenseit, diplomatákat belföldről és külföldről, például Izraelből és Amerikából. Szűcs Lajost tájékoztattam a Pest megyei zsidó emlékek számbavételéről és azok gondozásáról, a tervezett megyei központi ünnepség színhelyéül Vác városát javasoltam, amiben egyetértés született.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Föld napi váci rendezvények – Kerékpáros felvonulás és Naszály túra

Áttekintettük a megyében lévő 45 bezárt zsidó temető sorsát, amelyeket ahol nincsenek hitközségek, többnyire a területileg illetékes önkormányzatok gondoztatnak közmunkásokkal.

Korábban Fördös Attila polgármester úrral megállapodtunk abban, hogy a váci, illetve a megyei központi ünnepség 2014-ben az Óberlander téri – volt Temető úti – sírkert területén lesz, ahol emlékparkot alakítunk ki. A megvalósítást illetően a megyei és a helyi vezetők támogatásukról biztosítottak.

– Milyen rendezvények lesznek még Vácon a felkészülés évében, azaz 2013-ban?

– A Raoul Wallenberg Egyesület és a Magyar Zsidó Kongresszus külügyi bizottsága által a magyar középiskolások számára meghirdetett vetélkedők területi elődöntőit bonyolítjuk: Győrben, Miskolcon, Debrecenben, Pécsen, Tatabányán és Vácon. A rendezvényeket a külügyminisztérium támogatja. Pest megyéből eddig több mint 30 intézmény küld csapatokat. A nevezések lezárása előtt városunkból négy középiskola jelezte részvételét. Egyébként a váci területi elődöntő 2013. március 21-én lesz a Madách Imre Művelődési Központban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Közösségünk kincsei - Vajda Lajos és Szentendre vándorkiállítás a váci művelődési központban

Április 16-án 15 óra 30-kor nyílik meg egy történelmi rendezvény Régen volt? Hol is volt? címen a hitközség és a Váci Közéleti Egyesület közreműködésével a Magyar Holokauszt Dokumentációs Központ tematikája alapján a Madách Imre Művelődési Központban. A rendezvény gazdag dokumentációs tárlata április 29-ig tart nyitva.

Mindkét rendezvény a II. világháború és a magyar zsidóság tragédiájának hiteles történetét prezentálja, amelynek egyes epizódjait a középiskolás diákság mutatja be.

Ez a rendezvénysorozat nemcsak a diákok részére tartalmaz gazdag és hiteles történelmi ismereteket, nagy érdeklődésre tarthat számot a felnőtt lakosság körében is, mert az országos dokumentumok mellett a helyi történések is megtekinthetők lesznek. (Váci Napló – Kocsis István)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments