Döntött a bíróság: személyes adattal való visszaélés miatt próbára bocsátás

bírósági döntés - kalapács élesen, alakok homályosanA Budapest Környéki Törvényszék dr. Surdy Miklós vezette büntetőtanácsa hétfőn ítéletet hirdetett a volt váci rendőrök ügyében. A három vádlott közül az egyik aktív rendőrként dolgozott a kapitányságon abban az időben, amikor két korábbi, már nyugdíjas kollégája, akik egy cégnél magánnyomozóként tevékenykedtek, megkérték őt, hogy a nyilvántartásokból kérjen le néhány, számukra fontos adatot. Ez meg is történt néhány esetben.

Az elsőrendű vádlott a cselekmény idején a Váci Rendőrkapitányság előadójaként dolgozott, munkája során hozzáfért a különböző elektronikus nyilvántartásokhoz, rendszeresen használta ezeket. A másod- és harmadrendű vádlottak akkor már nyugdíjas rendőrként egy személy- és vagyonőrzéssel foglalkozó kft alkalmazásában álltak magánnyomozóként.

A két nyugdíjas rendőr 2009. január 16-át megelőzően megkérték az kollégájukat, hogy magánnyomozói munkájukhoz nyújtson segítséget oly módon, hogy az általuk bediktált adatok, adattöredékek alapján a 2009. január 19. és március 13. közötti időszakban az akkor 56 éves férfi a különböző elektronikus nyilvántartásokból különböző személyekre vonatkozó személyes és különleges személyes adatokat kért le és bocsátott a nyugdíjas rendőrök rendelkezésére. Az elsőrendű vádlott ezen adatokat a a két férfitól kapott telefonon továbbította hozzájuk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

hirdetés

A Büntető Törvénykönyv szerint visszaél a személyes adattal az, aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi rendelkezések megszegésével jogtalan haszonszerzési célból vagy jelentős érdeksérelmet okozva jogosulatlanul vagy a céltól eltérően személyes adatot kezel, az adatok biztonságát szolgáló intézkedést elmulasztja.

A bíróság, alaposan mérlegelve a tényeket, megállapította, hogy hivatali visszaélés nem történt, ez alól a vád alól mindhárom férfit felmentették. Az akkor még aktív rendőrt 19 rendbeli, hivatalos személyként elkövetett személyes adattal visszaélés bűntettében viszont elmarasztalták, ezért a bíróság 2 év próbára bocsátotta.

A másod- és harmadrendű vádlottak esetében a felbujtóként való közreműködést a bíróság bizonyítottnak látta, ezért mindegyiküket több rendbeli, felbujtóként, hivatalos személyként elkövetett személyes adattal visszaélés bűntettéért egy-egy év próbára bocsátotta. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments