Hamarosan megnyitja kapuit a város első színháza

Dunakanyar Színház logójaÁprilis 6-án 19 órakor a Váci Dunakanyar Színház megkezdi első évadát. A közelmúltban a város vezetése engedélyezte az öt éven át üresen álló patinás épület megnyitását. Hónapok óta tartó felújítási munkálatok után az ünnepélyes nyitó gála előadás alkalmával a nézők újra helyet foglalhatnak a széksorok között. A Csányi körút 58. szám alatt álló épület 1927-ben épült, sokáig a város kulturális központjának számított, az évek során sokféle funkciót töltött be.

A mozi öt évvel ezelőtti bezárása óta üresen állt, takarítás és karbantartás nélkül, melynek köszönhetően állapota sokat romlott. A város képviselőtestülete tavaly novemberi határozata alapján a Fónay – HUMÁNIA – Társulat próbahelyként használatba vehette az épületet, majd ez év februárjában a város vezetése a Váci Dunakanyar Színház Non Profit Kft-nek is megadta az engedélyt, és ezzel lehetővé tette a színház elindulását is.

Már nyáron megkezdődtek a leromlott állapotú épületben az alapvető takarítási és felújítási munkálatok Góczán Zsolt vezetésével. Építőipari szakemberek, a Fónay – HUMÁNIA – társulat tagjai, valamint önkéntesek bevonásával sikerült a helyszínt a próbák megtartására alkalmassá tenni. Az egész épület alapos kitakarítása, a folyosók újrafestése, a mosdók felújítása után a korábbi, linóleummal borított beton színpad ledeszkázására, valamint a színpadtér átfestésére is sor került.

hirdetés

Az épület további, teljes felújításához szükséges források felkutatásában országos szinten is próbálnak segítséget nyújtani, amint ez a kezdeményezés sikerrel jár, megvalósulhat a külső tatarozás, a berendezés cseréje, az épület teljes korszerűsítése, valamint a szükséges fény- és hangtechnikai berendezések beszerzése is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

– Az áprilisi gálára még kész nem, de befogadóképes lesz az épület. Nem arról van szó, hogy megkaptuk a készet, ez nem egy Víg Színház, nem egy Madách Színház, nem egy Budaörsi Játékszín, hanem egy kicsi városi befogadó színház. Aki eljön a nyitó előadásra, láthatja, hogy honnan indultunk, és később majd azt is, hogy hová fejlődtünk. Egyelőre ezek mellett az ideálisnak nem mondható körülmények mellett próbáljuk megvalósítani terveinket. A hiányosságok ellenére a Váci Dunakanyar Színház áprilisban megkezdi működését, szűkös lehetőségek mellet ugyan, de már most is alkalmas az épület arra, hogy darabokat állítsunk színpadra, illetve helyet biztosítsunk befogadott előadások számára – hangsúlyozta Kis Domonkos Márk ügyvezető igazgató.

A Váci Dunakanyar Színház befogadó színház, a törvény által előírt módon a közszolgáltatási szerződésben erre az évadra vállalt 68 előadásból maximálisan 10 saját bemutatóból létrejött előadást tarthat, a műsorterv többi részét más társulatoktól, színházi csoportoktól befogadott előadások tölti majd ki. Befogadó színházként nem rendelkezik majd önálló társulattal.

Gyakran kapcsolják össze a Fónay – HUMÁNIA – Társulat és a Váci Dunakanyar Színház nevét, annak ellenére, hogy a valóságban két különálló szervezetről van szó. A jövőbeli együttműködés lehetősége fennáll, de a színházban elsősorban nem a Fónay Társulat előadásai kapnak helyet, a színház önálló profi előadásokat állít majd színpadra produkciónként darabszerződéssel meghívott végzett színészekkel, vagy komplett előadásokat vásárol meg profi társulatoktól.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

Műfajok tekintetében színes palettát ígér a színház vezetése, a repertoárban ugyanúgy megtalálhatók lesznek a zenés és prózai előadások, mint a vígjáték vagy a dráma. A hely adottságaiból eredendően kisebb előadásokra, önálló estekre, társas estekre, koncertekre lehet számítani.

Ígéretük szerint a jelenleg egyeztetés alatt álló saját és befogadott előadások között is minden műfaj képviseltetni fogja magát. A vezetés tervei között szerepel továbbá nyáron a V4 Fesztivál és Színházi Találkozó megtartása is, mely szervezése szintén előrehaladott állapotban van. A színfalak mögött tehát már most is aktív élet folyik.

– Egy vadonatúj színház jön létre. Ez egy nagyon izgalmas teremtő folyamat, rajtunk múlik, hogy milyennek készítjük, milyennek találjuk ki. Természetesen ez a közönség nélkül nem sikerülhet, szeretnénk, ha minél többen részeseivé válnának ennek a folyamatnak. Igyekszünk sok mindent megmutatni, abból a művészi kezdeményezésből, ami itt elindult, és attól függően, hogy mire van igény, abba az irányban haladni tovább Egy olyan színház létrehozásán dolgozunk, ahova a helyiek szeretnek majd járni – mondta el lapunknak Pankotay Péter művészeti igazgató.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

Az április 6-án 19 órakor megrendezésre kerülő ünnepélyes gálaműsort Pankotay Péter és Ruzicska László állítják össze, a fellépő művészek közül sokan Vác szülöttei, művészei, sok szálon kötődnek a városhoz. Ruzicska László színész-rendező a műsor kapcsán elmondta:

– Sok kollégát kértünk fel – a legtöbben első szavunkra igent mondtak, hiszen egy színház születésénél mindenki szeretne bábáskodni. Egy-egy műsorszámmal látható és hallható lesz a Madách Színházból Bajza Viktória, Bereczky G. Zoltán, Póka Éva, Posta Victor, Várady Viktória, a Magyar Állami Operaház énekese, Gerdesits Ferenc, Balogh Tímea operaénekesnő, Bakos-Kiss Gábor a debreceni Csokonai Színházból, Váradi Eszter Sára a Vörösmarty Színházból, Derzsi György és Kecskeméti Róbert színművész, a Váczi Néptáncegyüttes Karánsebessy Balázs vezetésével, a nyíregyházi Everdance Táncszínház, Eke Angéla, a Színház- és Filmművészeti Egyetem váci születésű bábszínész szakos végzős hallgatója, de Kis Domonkos Márk is, aki nem csak a színház igazgatója, de végzett színművész is.

Az előadásra várják Vác és a környező települések lakóit, mindenkit, aki szereti a színházat, vagy érdeklődik a színház iránt, szívügyének tartja a város kulturális életének fellendítését, és figyelemmel kíséri Vác első profi színházának megszületését. (Fehérvári Fruzsina)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments