A plébános megkárosította az egyházmegyét

sikkasztásSikkasztás és csalás miatt emelt vádat az ügyészség egy Nógrád megyei plébános ellen, aki öt éven át rendelkezett sajátjaként Kutasó és Bokor egyházközségének civil jövedelempótlékával – közölte a Nógrád Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-vel.  Bóna Gyula elmondta, az 57 éves férfi több mint hárommillió forintos kárt okozott a Váci Egyházmegyének és két embernek 2007 és 2011 októbere között.

A vádiratot ismertetve az ügyész elmondta: az egyházmegye a kutasói egyházközösség katolikus életének szervezéséért megbízási szerződés alapján összesen 1 millió 315 ezer forintot számfejtett egy asszonynak, a plébános azonban a könyveléshez szükséges iratok, bizonylatok aláíratása ellenére nem adta át a pénzt a munkát ténylegesen elvégző nőnek.

2011-ben már egy másik asszony végezte a szervezést Kutasón, de a megbízási szerződés alapján neki járó 237 ezer forintot nem az ő, hanem saját édesanyja nevére számolta el a plébános.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

Bokor egyházközösségi életének civil szervezéséért 2007-től négy éven át szintén a gyanúsított édesanyja nevére számfejtett adómentes tiszteletdíjat az egyházmegye, noha azokban az években ezt a munkát senki nem végezte. 2011-ben megbíztak egy nőt a feladattal, a neki járó 237 ezer forintot viszont nem adta át a plébános.

A szóvivő elmondta: a bűncselekmények elkövetését – a plébános tagadása ellenére – a tanúvallomások és a könyvszakértői vélemények alapján az ügyészség bizonyítottnak látja, a plébánost nagyobb értékre üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettével, valamint nagyobb kárt okozó, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével vádolja. (MTI)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments