Mintegy 18 ezer kilométeres expedícióra indul szombaton egy váci szuperember Közép-Ázsiába

Hidvégi-Üstös PálMintegy 18 ezer kilométeres, extrém sportteljesítményt jelentő expedíció indul Közép-Ázsiába magyar felfedezők nyomában,  velocipéddel, lóval, tevével, úszva, hegyet mászva, gyalogolva, futva teszi meg a több hónapos utat az ultrasportoló, a Vácott élő Hídvégi-Üstös Pál, akit expedíciójára számos kutató, tudós kísér el.  Az expedíció útvonala: Szerbia, Románia, Bulgária, Törökország, Irán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Kirgizisztán, majd visszafelé Kazahsztán, Azerbajdzsán, Grúzia, Oroszország és Ukrajna. Az expedíció tagjai között van geográfus, biológus és etnográfus, ők mind a Vámbéry Ármin, gr. Almásy György, Prinz Gyula, Déchy Mór, Szentkalotai Bálint Gábor, Berzenczey László és gr. Zichy Jenő által kutatott helyszíneket vizsgálják meg, hogy az elmúlt évszázadokban bekövetkezett változásokat elemezhessék.

A közel két évi szervezés után az expedíció május 11-én, szombaton 14 és 15 óra között rajtol el a Millenárisról (D-épület) a Felfedezők Napjáról. A csapatot rengeteg kerékpáros kíséri el az első pár kilométeren a Kerepesi temetőig, ahol Vámbéry Ármin halálának 100. évfordulója alkalmából róják le tiszteletüket az expedíció tagjai, majd még el lehet kísérni biciklivel a csapatot Jászberényig.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

A Papcsák Közép-Ázsia Expedíció védnökei a többi között Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, és Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár. A csapatot Papcsák Ferenc, az Interparlamentáris Unió Közép-Ázsiai Tagozatának elnöke indítja útjára.

A rajtnak helyet adó Felfedezők Napját a Földgömb magazin és a Magyar Földrajzi Társaság szervezi, a fesztiválon a szakemberek hozzák testközelbe eredményeiket, a terep-kutatás világát. Látványos bemutatók, mini kiállítások, 3D-s vetítések mutatják be a felfedezők munkáját. Soha ennyi világjáró felfedező nem tartott még előadást Magyarországon egyszerre és egy helyen a nagyközönségnek.

[embedplusvideo height=”325″ width=”500″ standard=”http://www.youtube.com/v/v3NaZJuLGrA?fs=1″ vars=”ytid=v3NaZJuLGrA&width=600&height=365&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep5313″ /]

Hídvégi-Üstös Pál túlélési és navigációs specialista, extrém sportoló, túravezető az expedíció teljes távját, mind a 18 ezer kilométert a saját fizikai erejét használva teszi meg: futva, gyalogolva, hegyet mászva, velocipéddel, egy scpeciális, lánc nélküli kerékpárral: StringBike-kal, lóval, tevével és úszva.

Fizikai felkészülésként hajnalban fut, késő este kerékpározik, és közben mentálisan is készül az extrém expedícióra. Út közben megmássza a Törökország és Örményország határának közelében lévő Ararát hegyet, Iránban a Damavandot, és a földrajzi Európa legmagasabb hegyét a Kaukázus hegységben, a grúz határ közelében lévő Elbruszt. Bár ezt még nem biztos, de van rá esély, hogy át fogja úszni a Kaszpi-tengert, így jut át Türkmenisztánból Azerbajdzsánba.

Hidvégi-Üstös Pál futásának térképe-530

1000 db facsemetét hoznak a térségből, melynek egy részét a Tisza mentén Hídvégi-Üstös Pál ülteti el a településen élőkkel együtt.

Az expedíciót 2011-ben kezdték szervezni, hiszen az érintett országok hatóságaival fel kellett venni a kapcsolatot, engedélyeket kellett kérni, közös programot szervezni. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments