Mintegy 18 ezer kilométeres expedícióra indul szombaton egy váci szuperember Közép-Ázsiába

Hidvégi-Üstös PálMintegy 18 ezer kilométeres, extrém sportteljesítményt jelentő expedíció indul Közép-Ázsiába magyar felfedezők nyomában,  velocipéddel, lóval, tevével, úszva, hegyet mászva, gyalogolva, futva teszi meg a több hónapos utat az ultrasportoló, a Vácott élő Hídvégi-Üstös Pál, akit expedíciójára számos kutató, tudós kísér el.  Az expedíció útvonala: Szerbia, Románia, Bulgária, Törökország, Irán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Kirgizisztán, majd visszafelé Kazahsztán, Azerbajdzsán, Grúzia, Oroszország és Ukrajna. Az expedíció tagjai között van geográfus, biológus és etnográfus, ők mind a Vámbéry Ármin, gr. Almásy György, Prinz Gyula, Déchy Mór, Szentkalotai Bálint Gábor, Berzenczey László és gr. Zichy Jenő által kutatott helyszíneket vizsgálják meg, hogy az elmúlt évszázadokban bekövetkezett változásokat elemezhessék.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Papi áthelyezések az egyházmegyében: a püspök mindenkinek telefonált

A közel két évi szervezés után az expedíció május 11-én, szombaton 14 és 15 óra között rajtol el a Millenárisról (D-épület) a Felfedezők Napjáról. A csapatot rengeteg kerékpáros kíséri el az első pár kilométeren a Kerepesi temetőig, ahol Vámbéry Ármin halálának 100. évfordulója alkalmából róják le tiszteletüket az expedíció tagjai, majd még el lehet kísérni biciklivel a csapatot Jászberényig.

A Papcsák Közép-Ázsia Expedíció védnökei a többi között Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, és Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár. A csapatot Papcsák Ferenc, az Interparlamentáris Unió Közép-Ázsiai Tagozatának elnöke indítja útjára.

A rajtnak helyet adó Felfedezők Napját a Földgömb magazin és a Magyar Földrajzi Társaság szervezi, a fesztiválon a szakemberek hozzák testközelbe eredményeiket, a terep-kutatás világát. Látványos bemutatók, mini kiállítások, 3D-s vetítések mutatják be a felfedezők munkáját. Soha ennyi világjáró felfedező nem tartott még előadást Magyarországon egyszerre és egy helyen a nagyközönségnek.

[embedplusvideo height=”325″ width=”500″ standard=”http://www.youtube.com/v/v3NaZJuLGrA?fs=1″ vars=”ytid=v3NaZJuLGrA&width=600&height=365&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep5313″ /]

Hídvégi-Üstös Pál túlélési és navigációs specialista, extrém sportoló, túravezető az expedíció teljes távját, mind a 18 ezer kilométert a saját fizikai erejét használva teszi meg: futva, gyalogolva, hegyet mászva, velocipéddel, egy scpeciális, lánc nélküli kerékpárral: StringBike-kal, lóval, tevével és úszva.

Fizikai felkészülésként hajnalban fut, késő este kerékpározik, és közben mentálisan is készül az extrém expedícióra. Út közben megmássza a Törökország és Örményország határának közelében lévő Ararát hegyet, Iránban a Damavandot, és a földrajzi Európa legmagasabb hegyét a Kaukázus hegységben, a grúz határ közelében lévő Elbruszt. Bár ezt még nem biztos, de van rá esély, hogy át fogja úszni a Kaszpi-tengert, így jut át Türkmenisztánból Azerbajdzsánba.

Hidvégi-Üstös Pál futásának térképe-530

1000 db facsemetét hoznak a térségből, melynek egy részét a Tisza mentén Hídvégi-Üstös Pál ülteti el a településen élőkkel együtt.

Az expedíciót 2011-ben kezdték szervezni, hiszen az érintett országok hatóságaival fel kellett venni a kapcsolatot, engedélyeket kellett kérni, közös programot szervezni. ♦

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments