Nemzetközi U15-ös focitorna Vácon

labdarúgásMa 10 órától kerül sor Vácon a 12. Turóczi Béla-emléktornára, amellyel a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség néhai főtitkára emléke előtt tisztelegnek.  A nemzetközi U15-ös kupán négy csapat, a szlovákiai Dunaszerdahely és Tatran Presov, a Vasas Kubala László Akadémia és Pest megye válogatottja vesz részt. Egy új kezdeményezés első állomása lesz a mai rendezvény a városi stadionban, ahol jó mérkőzésekre van kilátás.

Először Vácott rendezik a nemzetközi tornát

Benkő Tamás PMLSZ„Ember tervez, Isten végez” – tartja a mondás, és valóban: tavaly augusztus végén a Halászteleken rendezett hagyományos labdarúgótornánk köszöntőjében szó szerint ezt írtam: ,,(…) Elérkezett az idő, hogy (…) évről évre más és más Pest megyei településnek adjuk az utánpótlástorna rendezési jogát, hogy ezáltal újabb és újabb megyei sportszervezetek kerülhessenek előtérbe, mutatkozhassanak be mind a megyei futballvezetés, mind a megyei korosztályos válogatott, alkalmasint pedig a határainkon innen és túlról érkező meghívott csapa-tok számára. (…)”

Mi végre találkozunk akkor 2011 után idén ismét Vácon, a 12. Turóczi Béla Emléktornán? Előrebocsátom: válaszomban a nyugalom megzavarására –akár – alkalmas tornatörténeti visszatekintést is kell tennem. A viccet félre téve lássuk a tényeket: jogelődünk, a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség hosszú időn keresztül – körülbelül a kezdetektől a kétezres évek utolsó negyedéig – tudott jelentős összegeket bevon-ni-áldozni tradicionális nemzetközi tornájára, amelynek ,,ellentételezéseként” minden évben leg-alább egyszer viszonozta is külföldi partnerei meghívását. A tornát ezekben az esztendőkben jellemzõen négy csapat indulásával az U17-es korosztály számára rendezték – különösebb szakmai koncepció híján. Azon túl, hogy mind a beválogatott ifjú Pest megyei focisták, mind a csapatot elkísérő megyei sportvezetők, szövetségi tisztviselők, aktivisták számára természetesen felejthetetlen élményt jelentett akár az itthoni, akár a külhoni sporteseményen való részvétel, a mégoly fontos rendezvény ily módon való fenntartása tovább nem volt vállalható.

Az ésszerűbb gazdálkodás oltárán, kiváltképpen a pénzügyi nehézségek szorításában a kétezres évek végére a rendezvényt – a nemzetközi jelleget leginkább a Vác VLSE közreműködésével azért mindvégig tudatosan megőrizve – egynaposra ,,tömörítettük”. A kényszerű ,,gazdasági visszalépéssel” ugyanakkor előtérbe helyeztük a szakmai szempontokat, így a korosztályt az akkori NUPI, majd az MLSZOTP–MOL Bozsik Egyesületi Gyermek Labdarúgó Programjához igazítottuk (U10, U11), a résztvevők számát kibővítettük (10–18 résztvevő együttes), és erősítendő a hazai sportdiplomáciát, élvonalbeli klub- és megyei válogatott csapatokat hívtunk meg. Az elképzelésekkel partnerre találtam a megyei szakmai vezetőkben. A polgári kormány és a futballfejlesztést 2010 második felében zászlajára tűző újkori MLSZ-vezetés a TAO-támogatásnak köszönhetően soha nem látott mértékben, folyamatos ellenőrzés mellett biztosít forrást az utánpótlás-nevelési feladatokhoz.

Az OTP–MOL Bozsik kibontakoztatási program a kiválasztó táborok során kialakított U15-ösrégiós válogatottak részére félévente két-két nemzetközi mérkőzést ír elő (Pest megye – kiemelkedő aktivitási mutatói miatt – önálló régiót alkot a modulban). Az ötlet szinte magát kínálta: az előírt nemzetközi mérkőzéseket a fiatalok játsszák le mind tudásukhoz, mind a Pest megyei tradíciókhoz, mind a régió futballban elért eredményeihez méltó körülmények között, nemzetközi viadal keretében.

A fentebb ismertetett koncepcióban tehát az első – s adja Isten, hogy nem egyben az utolsó! – nemzetközi labdarúgótornánkat bonyolítjuk. S azért Vácon, mert a város felnőtt labdarúgása ugyan éppen ezekben a hónapokban sajnos igen mostoha időszakát éli, de az utánpótlás-nevelést végző Vác Város LSE meglévő erényei és eredményei, a klub irányítóinak, edzőinek és munkatársainak elhivatottsága, infrastrukturális adottságai, valamint a városvezetés labdarúgást támogató hozzáállása miatt manapság is egyértelműen és minden kétséget kizáróan szilárd bástya a Pest megyei futball harcmezőkön.

Márpedig a 31. alkalommal megrendezendő Pest megyei Utánpótlás Labdarúgótorna a fentiekben taglaltak alapján újkorinak nevezhető idei rendezvényének keresve sem találhattunk volna méltóbb, az újrakezdést, az újjászületést kifejezőbben szimbolizáló otthont, mint Vácot, a sok nagy csatát, hazai és nemzetközi sikereket látott városi stadiont. Hagyományos utánpótlástornánk történelmének negyedik évtizedét tehát Vácon kezdjük, és jövőre új helyszínen folytatjuk.

De kezdődjék végül a játék! Szeretettel és őszinte sportbarátsággal köszöntöm a négy futballcsapat tagjait és vezetőit, üdvözlöm rendezvényünk valamennyi megjelent vendégét. Szívből kívánom, hogy ez a májusi szerda legyen a futball és a tehetséges fiatalok, a szép gólok, a parádés védések, a magas színvonalú játékvezetés és a sportszerűség örömünnepe. Kívánok minden résztvevőnek kellemes időtöltést, jó szurkolást és örökkévaló sportélményeket, sportbarátságokat.

Hajrá magyarok! Hajrá Pest megye! Hajrá Vác!

Benkő Tamás, az MLSZ Pest megyei elnöke

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments