Nemzetközi U15-ös focitorna Vácon

labdarúgásMa 10 órától kerül sor Vácon a 12. Turóczi Béla-emléktornára, amellyel a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség néhai főtitkára emléke előtt tisztelegnek.  A nemzetközi U15-ös kupán négy csapat, a szlovákiai Dunaszerdahely és Tatran Presov, a Vasas Kubala László Akadémia és Pest megye válogatottja vesz részt. Egy új kezdeményezés első állomása lesz a mai rendezvény a városi stadionban, ahol jó mérkőzésekre van kilátás.

Először Vácott rendezik a nemzetközi tornát

Benkő Tamás PMLSZ“Ember tervez, Isten végez” – tartja a mondás, és valóban: tavaly augusztus végén a Halászteleken rendezett hagyományos labdarúgótornánk köszöntőjében szó szerint ezt írtam: ,,(…) Elérkezett az idő, hogy (…) évről évre más és más Pest megyei településnek adjuk az utánpótlástorna rendezési jogát, hogy ezáltal újabb és újabb megyei sportszervezetek kerülhessenek előtérbe, mutatkozhassanak be mind a megyei futballvezetés, mind a megyei korosztályos válogatott, alkalmasint pedig a határainkon innen és túlról érkező meghívott csapa-tok számára. (…)”

Mi végre találkozunk akkor 2011 után idén ismét Vácon, a 12. Turóczi Béla Emléktornán? Előrebocsátom: válaszomban a nyugalom megzavarására –akár – alkalmas tornatörténeti visszatekintést is kell tennem. A viccet félre téve lássuk a tényeket: jogelődünk, a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség hosszú időn keresztül – körülbelül a kezdetektől a kétezres évek utolsó negyedéig – tudott jelentős összegeket bevon-ni-áldozni tradicionális nemzetközi tornájára, amelynek ,,ellentételezéseként” minden évben leg-alább egyszer viszonozta is külföldi partnerei meghívását. A tornát ezekben az esztendőkben jellemzõen négy csapat indulásával az U17-es korosztály számára rendezték – különösebb szakmai koncepció híján. Azon túl, hogy mind a beválogatott ifjú Pest megyei focisták, mind a csapatot elkísérő megyei sportvezetők, szövetségi tisztviselők, aktivisták számára természetesen felejthetetlen élményt jelentett akár az itthoni, akár a külhoni sporteseményen való részvétel, a mégoly fontos rendezvény ily módon való fenntartása tovább nem volt vállalható.

Az ésszerűbb gazdálkodás oltárán, kiváltképpen a pénzügyi nehézségek szorításában a kétezres évek végére a rendezvényt – a nemzetközi jelleget leginkább a Vác VLSE közreműködésével azért mindvégig tudatosan megőrizve – egynaposra ,,tömörítettük”. A kényszerű ,,gazdasági visszalépéssel” ugyanakkor előtérbe helyeztük a szakmai szempontokat, így a korosztályt az akkori NUPI, majd az MLSZOTP–MOL Bozsik Egyesületi Gyermek Labdarúgó Programjához igazítottuk (U10, U11), a résztvevők számát kibővítettük (10–18 résztvevő együttes), és erősítendő a hazai sportdiplomáciát, élvonalbeli klub- és megyei válogatott csapatokat hívtunk meg. Az elképzelésekkel partnerre találtam a megyei szakmai vezetőkben. A polgári kormány és a futballfejlesztést 2010 második felében zászlajára tűző újkori MLSZ-vezetés a TAO-támogatásnak köszönhetően soha nem látott mértékben, folyamatos ellenőrzés mellett biztosít forrást az utánpótlás-nevelési feladatokhoz.

Az OTP–MOL Bozsik kibontakoztatási program a kiválasztó táborok során kialakított U15-ösrégiós válogatottak részére félévente két-két nemzetközi mérkőzést ír elő (Pest megye – kiemelkedő aktivitási mutatói miatt – önálló régiót alkot a modulban). Az ötlet szinte magát kínálta: az előírt nemzetközi mérkőzéseket a fiatalok játsszák le mind tudásukhoz, mind a Pest megyei tradíciókhoz, mind a régió futballban elért eredményeihez méltó körülmények között, nemzetközi viadal keretében.

A fentebb ismertetett koncepcióban tehát az első – s adja Isten, hogy nem egyben az utolsó! – nemzetközi labdarúgótornánkat bonyolítjuk. S azért Vácon, mert a város felnőtt labdarúgása ugyan éppen ezekben a hónapokban sajnos igen mostoha időszakát éli, de az utánpótlás-nevelést végző Vác Város LSE meglévő erényei és eredményei, a klub irányítóinak, edzőinek és munkatársainak elhivatottsága, infrastrukturális adottságai, valamint a városvezetés labdarúgást támogató hozzáállása miatt manapság is egyértelműen és minden kétséget kizáróan szilárd bástya a Pest megyei futball harcmezőkön.

Márpedig a 31. alkalommal megrendezendő Pest megyei Utánpótlás Labdarúgótorna a fentiekben taglaltak alapján újkorinak nevezhető idei rendezvényének keresve sem találhattunk volna méltóbb, az újrakezdést, az újjászületést kifejezőbben szimbolizáló otthont, mint Vácot, a sok nagy csatát, hazai és nemzetközi sikereket látott városi stadiont. Hagyományos utánpótlástornánk történelmének negyedik évtizedét tehát Vácon kezdjük, és jövőre új helyszínen folytatjuk.

De kezdődjék végül a játék! Szeretettel és őszinte sportbarátsággal köszöntöm a négy futballcsapat tagjait és vezetőit, üdvözlöm rendezvényünk valamennyi megjelent vendégét. Szívből kívánom, hogy ez a májusi szerda legyen a futball és a tehetséges fiatalok, a szép gólok, a parádés védések, a magas színvonalú játékvezetés és a sportszerűség örömünnepe. Kívánok minden résztvevőnek kellemes időtöltést, jó szurkolást és örökkévaló sportélményeket, sportbarátságokat.

Hajrá magyarok! Hajrá Pest megye! Hajrá Vác!

Benkő Tamás, az MLSZ Pest megyei elnöke

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments