Árvíz, szombat dél: Vácon nem volt gátszakadás

Vác - Diadal térRendkívüli készültség lépett életbe szombat reggel Vácon, hiszen a Duna vízszintje meghaladta az eddig legmagasabb mértet: reggel nyolc órakor átlépte a 767 centiméteres magasságot. Szobon, Nagymaroson, Kismaroson és Verőcén is hasonló a helyzet – itt is rendkívüli készültség van. Nagymaroson a víz 30 házat öntött el egy gát átszakadását követően, Verőcén elöntötte a 12-es utat, a település már csak Katalinpuszta felöl érhető el. Aki teheti a Dunakanyar bal partját vonattal közelítse meg. Vácnál a déli vízállás: 776 centiméter.

Vácon nem volt gátszakadás

Vácon nagy erőkkel zajlik tovább a védekezés. Bár az egyik honlap állítása alapján felröppent a hír, hogy a Diadal téren gátszakadás történt, kérdésünkre Dudás István koordinátor ezt nem tudta megerősíteni. Mint mondta: buzgárok vannak, de a gát ép.

Elérte a 2-es főutat a víz Dunakeszi déli határában, teljes lezárás

Teljes szélességében lezárták a 2-es főút Dunakeszi és Budapest közötti szakaszát, miután a Duna már az útig ér – tájékoztatta a helyi védelmi bizottság elnöke péntek este az MTI-t. Bíró Attila elmondta, hogy míg eddig a Dunakeszi felé vezető sávon lehetett közlekedni, péntek estétől teljes zárás van életben, mert az áradó folyó egészen az útig ér, s félő, hogy alámossa.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

A külső Váci út felől érkezőket az M0-sra, míg a Dunakesziről Budapest felé haladókat az Auchan-körforgalomnál a Pallag útra terelik. A 2-es főútnak erre a szakaszára a Volánbusz és a Budapesti Közlekedési Központ járatai sem hajthatnak be, a módosított útvonalakról az utazók a közútkezelő, illetve a közlekedési társaságok honlapjain juthatnak további információkhoz – tette hozzá a védelemvezető.

Árvíz – Átcsapott a Duna a 12-es főút verőcei szakaszán

Lezárták a 12-es főutat Vác és Verőce között, mert egy 5 kilométeres szakaszt elárasztott az áradó Duna – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt szóvivője az MTI – vel. Kerülni Katalinpuszta felé lehet.

Harminc embert költöztettek ki az éjjel Nagymarosról

Nagymaroson megdőlt a Váci út egyik kerítése, utat engedve a víznek péntekről szombatra virradóra, az utcából 30 embert ki kellett menekíteni – közölte a Pest megyei katasztrófavédelem az MTI–vel.

Először a közvetlenül veszélyeztetett épület három lakóját helyezték biztonságba, majd az utcarész további 14 házából kellett kiköltöznie az ott élő mintegy harminc lakónak. A kiköltöztetés gyorsan és összehangoltan zajlott, az otthonaikat elhagyókat rokonok, ismerősök fogadták be.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

Eközben a helyszínen védekező 110 ember mellé erősítést rendelt a katasztrófavédelem: a Váci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon pihenő 70 rendőr-szakközépiskolás vonult Nagymarosra, s négy szivattyút is beüzemeltek a védekezők.

További 120 embert vezényelnek a helyszínre a töltés erősítésére, és a váci büntetés-végrehajtási intézetben tárolt 3 ezer töltött homokzsák kiszállítása is megkezdődött – írta közleményében a megyei katasztrófavédelem.

Díjmentes utazási lehetőség az önkénteseknek! 

A Duna áradása miatti árvízi védekezésben résztvevők számára a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NIF) a Katasztrófavédelemmel egyeztetve díjmentes vasúti utazási lehetőséget ad. A kedvezményt azon önkéntesek és árvízi védekezésben résztvevő vehetik igénybe, akiknek oda útban a vonat- vagy buszjegyét, vagy; a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság regisztrációs adatlapját, vagy bármely a Katasztrófavédelem által kiadott igazolását a Katasztrófavédelem a védekezési munkálatok helyszínén lepecsételi. A pecséttel igazolt dokumentumok valamelyikének felmutatásával a vasúti járatokon díjmentesen lehet utazni!

Árvízhelyzet-jelentő alkalmazással segíti a védekezést az ESRI Magyarország

Az ESRI Magyarország, a térinformatikai megoldások vezető rendszerfejlesztője az Országos Vízügyi Főigazgatósággal (OVF) együttműködve az árvízi védekezést és a lakosság hivatalos tájékoztatását támogató alkalmazást fejlesztett ki. Az Android operációs rendszert futtató mobilkészülékekről elérhető és a Play Store-ból ingyenesen letölthető Árvíz 2013 segítségével az emberek fotók és a hozzájuk kapcsolt rövid szöveges információk formájában bejelenthetik az észlelt árvízi helyzeteket, amelyek egy térképes felületen ábrázolva jelennek meg a Vízügyi Főigazgatóság honlapján, így azonnali tájékoztatást adnak a védekezésen résztvevő közösségek és az érdeklődők számára.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vajda Lajos és Szentendre – vándorkiállítás a művelődési központban

Az applikáció segítségével mobileszközökről akár már a helyszínről bejelenthetőek a megáradt vízfolyások okozta jelenségek és károk. A helyzetjelentéshez legalább egy, az árvízi jelenségről készült fotót kell feltölteni az alkalmazásba rövid, informatív szöveg kíséretében. A telefonban lévő GPS segítségével az alkalmazás térképen rögzíti a bejelentett esemény helyét, és a felhasználók által készített fényképeken, illetve leírásokon túl a dinamikusan frissülő vízállás-adatokat, valamint az árvízvédelmi fővédvonalak készültségi fokozatait is megjeleníti. A www.vizugy.hu oldal Térképtárában ezenkívül a hazai védelmi szervek által publikált RSS információk is megtalálhatók az aktuális hírek között. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments