Ávíz, sajtótájékoztató: ingyenes a városban a parkolás

árvíz - önkéntesek-530Akár már szokásosnak is nevezhetnénk a városvezetés délután négy órai sajtótájékoztatóját, hiszen az elmúlt napokban a rendkívüli helyzet miatt szinte minden nap tartottak ilyen összejövetelt. A mai napon is indokolt volt a kezdeményezés, hiszen szinte óráról órára változik az árvízi helyzet. Fördős Attila polgármester bejelentette: jelenleg mintegy 600 önkéntes dolgozik a gátakon, mellettük 100 cigány fiatal, 200 rendőrhallgató és 20 újabb tűzoltó is érkezett városunkba. A védelem eddig stabil lábakon áll, mindössze egy buzgárt találtak a Burgundia városrészben.

Hajnalban lezárták a Kőszentes hidat, mert a magas vízállás miatt nem bírta volna a terhelést. A járműveket a Gödöllői út felé terelik, a váciaknak kifelé menet a Kosdi úti M2-es lehajtót ajánlotta a polgármester.

árvízi sajttáj – csütörtök 16 óra

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

Deákné dr. Szarka Anita jegyző bejelentette: Fördős Attila ma elrendelte a városban a másodfokú árvízvédelmi készültséget, mert a vízszint meghaladta a 650 centimétert. Az Avar utcai áruházat holnaptól bezárják a vészhelyzet miatt. A Hegyestoronynál egy személyi sérülés történt, az érintett eltörte a lábát, kórházba szállították.  A Zöldfa utcában, a Gombás patak felé eső részen minden lakót személyesen kerestek meg, hogy nyilatkozzanak, ha kikapcsolják az áramot, továbbra is maradnak-e lakásukban, vagy elhelyezést kérnek – mondta a jegyző, aki ugyancsak köszönetet mondott az önkénteseknek.

árvíz - szendvicseket oszt a Karitász-530Az önkéntesek ellátásában a Karitász is segít, munkájukat térítésmentesen végzik

Fördős Attila megjegyezte: minden fontos helyszínen jelen vannak a katasztrófavédelem szakemberei, akik a jelentkező önkénteseket irányítják. Ha valaki az adott időben nem talál ilyen embert, kezdjen hozzá nyugodtan a homokzsákok töltéséhez, mert ez most a legfontosabb feladatok egyike.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Egy kérdésre válaszolva a városvezető kijelentette: a gátak magasságát úgy határozták meg, hogy a 2002-es nagy árvíz szintjét 30 centivel haladják meg. Ugyancsak elhangzott, hogy elkészült egy kilakoltatási terv a legveszélyeztetettebb városrészekre, így adott helyzetben az evakuálást egy-két órán belül meg lehet kezdeni.

A városvezetés döntése értelmében az árvízi veszély miatt a városban átmenetileg ingyenes a parkolás minden fizető helyen.

Tegnap estig 2500 köbméter homok érkezett, 300 ezer homokzsákot kaptunk, ennek kétharmadát meg is töltötték. Napi szinten a város 3-4 millió forintot költ a védekezésre, ezt az állam teljes mértékben megtéríti. A kiadásokat egyelőre a városi kasszából fedezik. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments