Kedden temetik Katona Tamást: városunk rendszerváltás utáni első képviselője volt

Katona Tamás

Holnap, július 23-án kedden vesznek végső búcsút Katona Tamás történésztől, városunk rendszerváltás utáni első országgyűlési képviselőjétől, aki június 28-án hunyt el – közölte a Miniszterelnökség Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsága és a Nemzeti Örökség Intézete csütörtökön az MTI-vel. A temetés 10 órakor lesz a Farkasréti temetőben, katolikus szertartás szerint. Boross Péter volt miniszterelnök, a bizottság elnöke és Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója mond búcsúbeszédet. A temetés minden részletét egyeztették a családdal. A költségeket a Miniszterelnökség viseli – írták.



Katona Tamás, a kegyeleti bizottság tagja, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének nyugdíjas munkatársa, neves történész, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc értő kutatója hosszú betegség után hunyt el június 28-án.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Katona Tamás az egyetem elvégzése után könyvtárosként dolgozott. Az 1960-as évektől a Magyar Helikonnál, majd az Európa Könyvkiadónál volt szerkesztő és műfordító. A rendszerváltás után az 1990. évi országgyűlési választásokon az MDF jelöltjeként a váci választókerületben képviselővé választották. Három hétig az Országgyűlés honvédelmi állandó bizottságának tagja volt. Ezután 1990. május 24. és 1992. június 19. között a Külügyminisztérium politikai államtitkáraként fő szakterülete a magyar biztonságpolitika kidolgozása volt. 1992. június 19. után az Antall-, majd a Boross-kormány sajtóügyekért is felelős miniszterelnökségi politikai államtitkára volt, 1993–1994-ben az MDF Országos Elnökségének tagja volt. Az 1994. évi országgyűlési választásokon az MDF területi listájáról került be újra az Országgyűlésbe. 1994. december 11-én, az önkormányzati választásokon Budapest I. kerületének polgármesterévé választották. 1996. április 15-ig a külügyi állandó bizottság tagja volt. Az MDF X. országos gyűlése után kilépett a pártból. Részt vett a Magyar Demokrata Néppárt (MDNP) megalapításában, az MDNP frakciójában folytatta parlamenti munkáját. 1996. április 16-ától a honvédelmi állandó bizottság tagja. Az 1996. november 30-ai első országos MDNP-gyűlésen beválasztották a párt elnökségébe. 2000-től 2002-ig Magyarország varsói nagykövete volt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Katona Tamás a rendszerváltás utáni években erős szálakkal kötődött városunkhoz. Egy ideig részt vett a Madách-kör tevékenységében is. Néhány éve, amikor megjelent a Történelmi városkalauz helybelieknek és világcsavargóknak című kiadvány az önkormányzat kiadásában, a kötetet ő mutatta be a váci rendezvényen. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments