Váci cementgyár: az 50. születésnap egy nehéz évben

ddc_logo_zöld1963-ban létesült a mészkőben gazdag Naszály-hegy lábánál, Vácott a Duna-Dráva Cement Kft elődje, a Dunai Cement- és Mészművek. A váci cementgyár azóta is a térség meghatározó gazdasági és foglalkoztatási szereplőjeként működik. A most ünnepelt ötvenedik születésnapon azonban a hazai építőipar súlyos válsága miatt egy, a minél kisebb veszteségért küzdő társaságot köszönthettek a váciak.Az eltelt 50 év alatt a Duna-Dráva Cement Kft váci gyára Európa egyik legkorszerűbb cementgyárává nőtte ki magát, amely több mint 27 millió tonna klinkert és 36 millió tonna cementet állított elő az elmúlt évtizedekben – hangzott el a művelődési központban kedden megnyitott kiállítás köszöntőjében. Szarkándi János elnök-vezérigazgató hozzátette: a jubileumi év során a vállalat különféle eszközökkel és módokon emlékezik meg a jeles évfordulóról, a váci gyár dolgozóiról, munkájukról és az eltelt évtizedek történetéről.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Digitalizáció a szakképzésben - Konferencia a Piarista Kilátó Központban

– Az elmúlt 50 év alatt talán nincs is olyan ember a térségben, aki valamilyen módon ne ismerte volna, ne állt volna valamilyen kapcsolatban a váci cementgyárral, ezért sem múlhat el nyomtalanul az eltelt fél évszázad – mondta Szarkándi János. – Igyekeztünk összegyűjteni a személyes és közös tárgyakat, emlékeket, hogy megmutassuk a gyár és a város változásának folyamatát, hogy mit jelentett számunkra az eltelt 50 év.

DDC ünnep - a három gyárvezető-530

A cementgyár három egykori és mai vezetője (balról jobbra): Kovács József, Koltai Imre és Szarkándi János

Az elnök-vezérigazgató megjegyezte: a társaság két gyárában koránt sincs kihasználva a kapacitás. Az építőipar visszaesése, a nagy beruházások elmaradása miatt egyre kevesebb cementet tudnak értékesíteni. Ennek ellenére a két német tulajdonos, a HeidelbergCement Group és a SCHWENK Zement KG további fejlesztések előkészítését hagyta jóvá, ezek elindítása azonban erősen függ a társaság pénzügyi helyzetétől.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Fényfestés és gazdag programok ezen a hétvégén is Vác főterén Szinetár Dórával és a többiekkel

Az 50. születésnap tiszteletére az elmúlt hónapokban bárki elküldhette emlékeit, fényképeit a gyár történetéhez kapcsolódóan. Ezekből az emlékekből állt össze az a kiállítás, amely október 15-ig látható a váci Madách Imre Művelődési Központ aulájában. Ezt követően a gyűjteményt a váci gyárban kialakítandó emlékszobában helyezik majd el.

A kiállítás célja, hogy megőrizze és bemutassa az utókor számára fél évszázad cementgyártásának történetét, és tisztelegjen mindazok előtt, akik kivették a részüket a munkából. Egyúttal egy olyan tárlat is, amit végignézve bárki végigélheti az eltelt 50 év legszebb pillanatait, a gyár, és a város fejlődésének történetét.

A váci gyárat 50 évvel ezelőtti átadása óta többször korszerűsítették, s a fejlődést jelzi, hogy ma már eltűnt a panorámából a három, korábban a város címerében is szereplő gyárkémény. A földrész egyik legkorszerűbb cementgyárában folyamatos a megújulás, amelyekkel a váciak is megismerkedhetnek a rendszeresen megrendezett nyílt napokon. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments