Göncöl Szövetség: már a természetet fosztogatjuk

Föld képe - kezek-520Jelenleg augusztus 20-ra esik az a nap az éven belül, amelyen a Föld bolygó népessége az adott évben már elfogyasztotta mindazt, amit a Föld egy teljes év során újra előállítani képes, ideértve a természeti élőhelyek szolgáltatásait (tiszta víz, levegő, élelem, …) és az energiahordozókat – hívja fel a figyelmet a váci Göncöl Szövetség.Az év hátralévő részében abból élünk, amit a Föld már nem tud előállítani. A hiány fedezetéül az emberiséget fenntartó természeti erőforrások maradékai szolgálnak. Kimerítjük a talajok termőképességét, az erdőket, a vízkészleteket. Az eltúlzott igényeinket hajszolva feléljük a jövőt a máért. Az élővilágból is hulladékot csinálunk, többek között széndioxidot és más üvegházgázokat. Az önzés olyan mértéket öltött, amely már a piacgazdaságot is korlátozza.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Az online hiteligénylést is megnehezíti a koronavírus, de működik

A természeti erőforrások végesek, nincs lehetőség az állandó növekedésre, a profittermelésre. A nyersanyagok korlátozott mennyisége, minősége és hozzáférhetősége határt szab a piacgazdaságnak. Így válik érthetővé, hogy a gazdaság a része a társadalomnak, a társadalom pedig a teremtett világnak és nem fordítva.

A Föld népessége az 1848-ban 1 milliárd volt, 1927-ben 2 milliárd, 1974-ben 4 milliárd, 2000-ben 6 milliárd, jelenleg 7,2 milliárd, 2060-ra elérheti a 10 milliárdot! A folyamat gyorsul. Ha nem változtatunk, és a Föld ezt is elviseli, akkor hat emberöltő alatt megtízszereződhet a Föld népessége.

A folyamat visszafordítható! Például Brazília, Indonézia és Svédország évről évre csökkenti az ökológiai lábnyomát. (Váci Napló)

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Valóban kis, fehér kukacok lennének az eperben?

14 napos próbaolvasás!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments