INDEX: Már büntetlenül szexelhetnek a tinik

fiatalok ölelkeznekA törvény is igazodott ahhoz a tényhez, hogy egyre többen vesztik el általános iskolás korukban a szüzességüket. A július elsején hatályba lépett új büntető törvénykönyv megkegyelmezett azoknak a 14–18 éveseknek, akik lefekszenek 12 évesnél idősebb, de még a 14. szülinapjuk előtt álló barátnőjükkel vagy barátjukkal: most már nem ítélhetik őket börtönbüntetésre megrontásért.



Az index.hu cikke szerint 12 évesen is elég idős lehet valaki ahhoz, hogy beleegyezzen a szexbe, feltéve, ha a partnere sem idősebb 18-nál – vezethető le az új, július elsején hatályba lépett büntető törvénykönyvből. Az új büntetőjogi kódex dekriminalizálta azt az esetet, amikor két kamasz, akik között nem túl nagy a korkülönbség, lefekszik egymással, miközben egyikük még nem töltötte be a 14-et.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

Július elseje előtt ez még megrontásnak számított. A régi Btk. nem foglalkozott azzal, hány éves a „megrontó”, egyszerűen úgy rendelkezett, hogy „Aki tizennegyedik életévét be nem töltött személlyel közösül (…), bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Az új Btk. nemcsak a régies szóhasználattól vált meg, hanem tartalmi szempontból is újított. Megrontás helyett most már szexuális visszaélés a bűncselekmény neve, és 18 évesnél fiatalabb ember nem tudja elkövetni. „Az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennegyedik életévét be nem töltött személlyel szexuális cselekményt végez, (…), bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” – mondja ki az új törvény.

A dekriminalizálás persze csak azokra az esetekre vonatkozik, amikor a fiatalabb beleegyezik az együttlétbe, és a 12. évét azért már betöltötte. 12 éves kor alattival mindenfajta szexuális cselekmény szexuális erőszaknak számít továbbra is. A törvény előtt nincs olyan, hogy egy gyerek beleegyezik az aktusba.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

Az új Btk parlament elé terjesztésekor a szigor lazítását azzal indokolták, hogy „a fiatalok szexuális érése, pszichoszexuális fejlettsége napjainkra jelentősen eltér” a régi Btk. hatályba lépésekori, '70-es évekbeli állapottól.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) 2010 szeptemberében publikálta kutatási eredményeit arról, hogy állnak a szexhez a mai fiatalok. A kérdőíves felmérésben 5000 nyolcadikos és tizedikes diák vett részt. 533 fiú és 552 lány már nem volt szűz. A nyolcadikosok, tehát a nagyjából 14 évesek közt 108 fiúnak és 44 lánynak volt már szexuális kapcsolata. Egyébként a nem szűz fiúk átlagosan 13,56, a lányok 13,97 évesek voltak, amikor először lefeküdtek valakivel. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments