Jön a szigor: 580 kilométert kell vezetni a jogsihoz

Az eddigi 30 óra kötelező gyakorlat mellett a jövőben 580 kilométert is le kell vezetni a B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez – közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság. Közleményük szerint a vezetési tapasztalat és az alapvető technikák jobb elsajátítása érdekében kezdeményezték az augusztus 15-én hatályba lépő változtatásokat.



Az egyik legfontosabb módosítás, hogy a gyakorlati vizsgára jelentkezőknek ezentúl kötelező, kilométerben meghatározott menettávolságokat is teljesíteniük kell az előírt óraszámok mellett.

Ez a B kategóriás, vagyis autóvezetői igazolvány esetében 580 kilométert jelent. Az NKH szerint a változtatás megszüntetheti azt a hibás gyakorlatot, hogy a tanulók "szinte álló autóban" tanulnak vezetni – írja az MTI.

Újdonság továbbá, hogy a tanulóknak az elméleti tanfolyam első előadásának napjától számított egy éven belül le kell vizsgázniuk. A határidőt elmulasztóknak újra kell kezdeniük a tanfolyamot. Ezt a szabályt az október 1-je után induló tanfolyamokra kell alkalmazni. Egyszerűsödtek a képzésre való beiratkozás feltételei, nem lesz szükség az orvosi alkalmasság, illetőleg az alapfokú iskolai végzettség igazolására, ezekről a tanulónak elegendő lesz nyilatkoznia.

Az elméleti vizsgáztatást érinti még, hogy a hallássérültek is tehetnek szóbeli vizsgát, amelyen a közlekedési hatóság által kirendelt jelnyelvi tolmács működik közre.

A motoros jogosítványra jelentkezőket érinti, hogy az elméleti tanfolyam és vizsga alól is mentesülnek azok, akik két éven belül jelentkeznek az újabb motoros kategóriára. A két éven túl jelentkezőknek sem kell a teljes tanfolyamot elvégezniük, nekik – kategóriától függően – meghatározott óraszámú oktatásban kell részt venniük. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments