Kánikula: a legpokolibb nap csak most jön

kánikula - hőmérő a naponSzerdán a fővárosi és az országos napi maximumhőmérsékleti rekord is megdőlt – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Szerdára virradóra előbb a legmagasabb napi minimumhőmérsékleti, majd a fővárosi és az országos maximumhőmérsékleti rekord is megdőlt. Az előrejelzés szerint a következő két napban folytatódik a kánikula, s további napi hőmérsékleti rekordok dőlhetnek meg.



Szerdára már az ország egész területére a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adta ki a meteorológiai szolgálat. Szerdára virradóra a leghűvösebb órában is 23,8 Celsius-fokot mértek Pécs-Árpádtetőn hajnalban, s ezzel megdőlt a napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleményében azt írta: folytatódott a tikkasztóan meleg, száraz időjárás, sőt a hőség még fokozódott is. A szinte zavartalan napsütés hatására gyorsan emelkedett a levegő hőmérséklete. Pakson 38,1 Baja-Csávoly állomáson 39 Celsius-fokot mértek, amely egy fokkal magasabb, mint az 1931-ben, Túrkevén mért 38 fokos korábbi országos rekord.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

Megdőlt a fővárosi melegrekord is. Mostanáig 35,7 fok volt az augusztus 7-i fővárosi melegrekord, amelyet 1952-ben mértek. Most Budapest több pontján is melegebb volt ennél. Ferihegyen 36,5 míg Budapest belterületén 37,2 Pestszentlőrincen 37,3 Újpesten pedig 37,9 fokot regisztráltak.

A meteorológiai szolgálat arról is írt, hogy mivel péntek estig várni kell az enyhülésre, addig további napi hőmérsékleti rekordok megdőlésére is számítani lehet.

kánikulában vízzel locsolkodnak

Az országos tiszti főorvos által elrendelt harmadfokú hőségriadó csütörtök éjfélig van érvényben. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán a Facebook-oldalán azt közölte: a napok óta tartó hőség, illetve erős napsugárzás hatására több városban is emelkedett a talaj közeli ózon koncentrációja, ezért az elmúlt 24 óra mérési adatai alapján 15 település levegőjét a "kifogásolt" kategóriába sorolta az Országos Környezetegészségügyi Intézet. Ez alapján az OKI térképén a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel jelölték a többi között Budapestet, Sopront, Székesfehérvárt, Veszprémet, Tatabányát, Egert, Salgótarjánt és Nyíregyházát is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

Csütörtökre is az ország egész területére a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós hőség miatt, néhol már a napi középhőmérséklet is 30 Celsius-fok felett alakulhat. A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: a napi középhőmérséklet csütörtökön általában 27-30 fok között valószínű, de a Dunántúlon a 31-32 fokot is elérheti.

Az előrejelzés szerint csütörtökön derült, napos, csapadékmentes időre lehet számítani. A déli, délkeleti szél főként a Dunántúlon megélénkülhet, napközben a Kisalföldön egy-egy erős széllökés is előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 23 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 36 és 41 fok között várható. Emellett az UV-B sugárzás maximuma a nagyon erős szintet is elérheti. A napon akár 17 perc alatt is lehet égni. A meteorológiai előrejelzés szerint péntek éjjel érkezik a hidegfront, amely enyhülést hoz. (MTI)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments