Matuska, a Tigris tej, az Orsiló, a viadukt és a börtön

NyolcvanhMatuska Szilveszter-ffárom éve, egy későnyári napon még azon gondolkodott, honnan szerez pénzt, hogy kifizesse a szabót, aki nadrágját felhajtotta. Aztán megint beugrott neki a nagy terv, egy hatalmas botrányt okozó ötlet. Látta maga előtt a füstöt okádó mozdonyt és mögötte a kocsikat…Augusztus volt, 1931-et írtunk és Matuska Szilveszter azon gondolkodott, hogyan változtathatná meg egy csapásra az életét. Nem gondolta, hogy tizenhárom év után majd hirtelen kinyílik a váci börtönben a cellaajtó és eljön számára ismét a szabadság.

Mialatt Bécsben lakott, foglalatoskodott saját szabadalmainak árusításával is. Ezek közé tartozott a lassú víz által hajtott turbina, melynek segítségével elektromos áramot lehetett előállítani. Másik találmánya egy jelzőkészülék volt, mely a vasútpályán lévő akadályra figyelmeztette a mozdonyvezetőt nagyobb távolságról. Kifejlesztett egy gázelzáró készüléket is, mely csak akkor engedte volna a csőben lévő gázt kiömleni, ha a gáz égett. Ez utóbbit a találmányi hivatalban Orlisó néven jegyezték be. Találmányainak segítségével próbált volna menekülni az anyagi csőd közeledése elől.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
December végéig ki kell adni az idei szabadságokat

hirdetés

hirdetés
Nem ezekről, hanem a biatorbágyi merényletről lett híres és került be neve a történelemkönyvekbe. Tettét 1931. szeptember 12-ről 13-ra virradó éjjel 0 óra 20 perckor vitte véghez.

Cikkünk a Váci Napló augusztus 16-i pénteki számában olvasható teljes terjedelemben.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!