Időközi választás: másodfokon másképpen döntöttek

MSZP-t fotózzák a Keszesek_2-szerkJavában zajlik az önkormányzatban megüresedett helyért folyó választás kampánya, bár meglepő módon egyes jelöltek nem nagy aktivitással vetették bele magukat a versengésbe. A kivételek közé tartozik Terényi Attila, a szocialisták, a Demokratikus Koalíció és a Belvárosi Érdekvédelmi Kör által támogatott képviselőaspiráns, aki két hete vasárnap kisebb csetepatéba keveredett a főtéren a közterület-felügyelőkkel.



Sőt, a rendőrök is kiszálltak. Az üggyel foglalkozott a helyi választási bizottság, és döntést hozott a megyei grémium is, a két szervezet egymásnak homlok egyenest ellentmondó megállapításra jutott.

Mint a Váci Napló elmúlt pénteki számában részletesen beszámoltunk róla, a helyi választási bizottság Deákné dr. Szarka Anita jegyző bejelentése alapján tűzte napirendre az elmúlt héten hétfőn a témát. A határozatban az olvasható, hogy a "Vác Város Jegyzője által 2013. augusztus 26-án benyújtott kifogásnak helyt ad, és az MSZP-DK jelölő szervezeteket, valamint Terényi Attila jelöltet a további jogsértő magatartástól eltiltja, valamint felszólítja, hogy a jövőben Ve. 42. § (5) bekezdésében, valamint a közterületek használatáról szóló, Vác Város Önkormányzat Képviselőtestületének 22/1994. (VI.13.) sz. rendelete 5. § (1) bekezdésének 4), 12) és 19) pontjaiban foglaltakat tartsa be".

A szocialisták a rendelkezésükre álló határidőn belül fellebbezést nyújtottak be, ezt a Pest megyei Területi Választási Bizottság tárgyalta. "A választási bizottságok hatásköre a Ve. szervi hatálya alá tartozó személyeknek és szerveknek a Ve. tárgyi hatálya alá tartozó cselekményeire terjed ki, amint arra az Országos Választási Bizottság az 5/2002. (XI. 7.) sz. OVB állásfoglalásában és 108/2006. (XI. 20.) sz. határozatában is kifejtette. A közterület használat engedélyezési ügyek nem tartoznak a Ve. tárgyi hatálya alá, ezért azok minősítése sem tartozik a választási bizottságok hatáskörébe. Az eljárás során hivatkozott Ve. 42. §  (5) bekezdése a TVB értelmezése szerint azt jelenti, hogya választási eljárásban résztvevő személyeknek és szerveknek be kell tartaniuk a közterület használatról szóló jogszabályokat, melynek ellenőrzése és szankcionálása az adott államigazgatási hatóság hatáskörébe tartozik, nem pedig a választási szervekébe. Fentiek alapján a TVB megállapította, hogya benyújtott kifogás elbírálására a helyi választási bizottság nem rendelkezett hatáskörrel, ezért a Vác Városi Helyi Választási Bizottság határozatát megváltoztatva a rendelkező részben foglaltak szerint határozott" – írták. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments