Újabb MÁV-ígéret: lassabban, de pontosabban

MÁV logóTartalékidőkkel megnövelt menetrendet vezet be a vasúttársaság november 4-étől a váci vasútvonalon, a kiszámíthatóbb közlekedés érdekében. Hosszabb szerelvények, jobb menetdinamikai tulajdonságokkal bíró TRAXX-mozdony, megbízható üzemkészségű FLIRT-motorvonat is jár a térségben.

Jelentősebb zavartatás esetén pedig az egyvágányú szakaszon kiemelt prioritást kapnak a nagyobb utasforgalmat kiszolgáló vonatok, és szükség esetén, átmenetileg csak egy irányban járnak. Folyamatos a készenlét mind a buszos pótlás, mind pedig az előforduló műszaki meghibásodások mielőbbi elhárítása érdekében – hangzott el a ma délután a Nyugati pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón.

hirdetés

Az idei év augusztusában megkezdődött a váci vasútállomás teljes körű átépítése, az Új Széchenyi Terv keretében, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt beruházásában, uniós források felhasználásával. A kivitelezés hatással van a Vác–Göd közötti vonalszakaszra is, ahol november 23-áig egyidejűleg csak egy vágányon lehet közlekedni. December elejétől pedig megszűnik az autóbuszos vonatpótlás Vác-Vác Alsóváros között. Ezt követően a közlekedés ismét kiszámíthatóbbá és zökkenőmentessé válik.

A fejlesztés alatt is biztosítani kell a vasúti utazás lehetőségét a Budapest–Vác–Szob és a Budapest–Veresegyház–Vác vasútvonalon, mivel a két vonal napi több mint harmincezres utasforgalmának szállítása akár napi 500 pótló buszt is igényelne, ez pedig ellehetetlenítené a közúti forgalmat.

A korszerűsítés első szakasza okozza a legnagyobb nehézséget a vasúti közlekedés kiszámíthatóságának tekintetében az egyvágányú közlekedés miatt. Erre az időszakra a vasúttársaság vágányzári menetrendet vezetett be, ebben elsődleges szempont volt a hivatásforgalmi célú utazások (munkába, iskolába járás) minél enyhébb megzavarása, ennek megfelelően a lehető legtöbb vonat lehető legrövidebb menetidejű leközlekedtetése a csökkent pályakapacitás mellett.

Az elmúlt hetekben bebizonyosodott, hogy módosítani kell a meghirdetett menetrenden, mert a rendkívül feszített mértékben kihasznált pályán az esetleges műszaki problémák (felsővezeték-szakadás, a munkagépek által okozott kábelvágás, biztosítóberendezés- illetve jármű- és más műszaki meghibásodás, baleset) tarthatatlanná teszik a sűrű ütemben közlekedő vonatok menetrendjét.

A MÁV-START szakemberei új menetrendet dolgoztak ki, amely november 4-étől lép életbe. A módosított menetrend az eddiginél hosszabb menetidőből és állomási tartózkodási időkből áll, ez megfelelőbb módon kezeli azokat a kisebb késéseket, amelyek abból adódnak, hogy kevesebb vonatnak kell több utast kiszolgálni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
A közterület-felügyelet rendszeresen elszállíttatja a gazdátlannak tűnő járműveket

MÁV traxx mozdony-520

Ilyen korszerű TRAXX mozdonyok is megjelennek a váci vasútvonalon – állítja a MÁV

Az új menetrend alaphelyzetben, illetve a kisebb mértékű zavarhelyzetekben kiszámíthatóbb közlekedést tesz lehetővé, a menetrend szerinti közlekedés várhatóan hamarabb helyreállítható lesz. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a vasúti közlekedést jelentős mértékben és hosszabb időn át nehezítő, vagy átmenetileg lehetetlenné tevő körülmény esetében továbbra sem lehet kizárni a késéseket, mert minden menetrendszerűségi törekvést felülír az utasok biztonsága.

A vonatok hétfőtől tartalékidőkkel megnövelt menetrend alapján közlekednek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Budapest–Szob/Szob–Budapest közötti vonatok menetideje 8-10 perccel, a Budapest–Göd/Göd–Budapest közötti vonatok menetideje 1-3 perccel lesz hosszabb.

Emiatt egy reggelenként Szobról induló vonat Vác és Göd között nem tud leközlekedni, ezért ezen a szakaszon a vonat helyett pótló busz áll az utasok rendelkezésére. A menetrendi módosítás következménye, hogy a fent említett változásokon túl a vonatok meghatározó része korábban indul a jelenlegi menetrendben meghirdetettnél. A módosítások miatt változik a veresegyházi vasútvonal menetrendje is. A már eddig is megszokott kiegészítő buszos vonatpótlás ebben a fázisban változatlan marad.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Kis szívecskéket, szívhez szóló üzeneteket vittek hálából a kórházba az árpádosok

A menetrendi módosításokon túl további változtatásokkal is segíti a MÁV-START a kiszámíthatóbb közlekedést: így a veresegyházi vonalon korszerű FLIRT-motorvonatok közlekednek, a szobi vonalon jobb menetdinamikai tulajdonságú TRAXX-mozdony vontat egyes szerelvényeket.

A nagyobb utasforgalom kiszolgálása érdekében a peronoknál is hosszabb vonatok járnak speciális, biztonsági előírásokkal, megnövelt utazószemélyzeti létszámmal. Az egyvágányú szakaszon jelentősebb zavartatás esetén kiemelt prioritást kapnak a nagyobb utasforgalmú vonatok, és átmenetileg egyirányúvá válik a közlekedés. Ilyen esetben az ellenkező irányban vonatpótló autóbuszok járnak, amelyek folyamatosan készenlétben állnak az egyvágányú szakasz két végpontján: Gödön és Vácon.

A Nyugati pályaudvaron tartalékszerelvényt biztosít a vasúttársaság, amely váratlan probléma esetén bármelyik váci vasútvonalon közlekedhet, csökkentve a késések, vonatkimaradások előfordulását. November 23-tól az egyvágányú menetrendi közlekedés befejeződik a vonalon, az ezt követő munkálatok várhatóan kiszámíthatóbb vasúti közlekedést tesznek lehetővé.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Hétfőtől a Kölcsey utcától a Földváry téri lámpás csomópontig teljes útzár lép életbe

Az átépítés ideje alatt a zavarhelyzetek mielőbbi helyreállítása érdekében Vác és Göd között a biztosítóberendezési szakemberek folyamatos készenlétben állnak, ugyanígy fokozott a készültség az esetleges felsővezetéki meghibásodások mielőbbi helyreállítása érdekében. A vasútvonalon – a NIF munkálatain kívül – a MÁV Zrt pályafenntartási munkatársai éjszaka végzett munkák keretében folyamatosan javítják a vasúti pálya állapotát a lassújelek csökkentése, megszüntetése érdekében.

A könnyebb tájékozódás érdekében a vasúttársaság menetrendi kiadványt készített, amelyet már holnaptól eljuttat az utasokhoz húszezer példányban. A menetrend-módosításról szóló tájékoztató és a Budapest–Szob vasútvonal vágányzári menetrendje a MÁV-START honlapján is elérhető. Az állomási és a vonatfedélzeti hangos utastájékoztatásban figyelemfelhívó szöveggel tájékoztatja a vasúttársaság a módosított menetrendről az utasokat, továbbá az írásos anyagok a vonatokban is kifüggesztésre kerülnek.

A MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat szintén rendelkezésre áll a 06-40/49-49-49-es telefonszámon, ezen kívül a személyes ügyfélszolgálatokon, az állomások pénztáraiban is kérhetők információk, valamint az állomásokon elhelyezett hirdetmények is jelzik a módosításokat. ♦

14 napos próbaolvasás!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments