Versenyben a jövőnkért

Piarista_GimnaziumGimnazistaként a fiatalok a mindennapokban ritkán érzik közvetlenül azt, hogy az Európai Unió egyik tagállamában élnek. S bár néhány éven belül nagykorúak lesznek, nem sokszor gondolnak arra sem, hogy milyen jogokkal és kötelességekkel jár ez az állampolgárok számára.

Mikor egyik tanáruk felhívta a figyelmet a Versenyben a Jogokért nevű vetélkedőre, egy csapat lány úgy érezte, nem szabad elszalasztaniuk a lehetőséget arra, hogy újat tanuljanak az EU-ról és működéséről, és persze a csapatmunkáról, a közösségről is. Az is nyilvánvaló volt, hogy mindez sok erőfeszítéssel jár majd, de rengeteg vidámsággal is. Összeállt hát a hat lány, hogy együtt bebizonyítsák maguknak és másoknak is, hogy ezek a mai fiatalok igenis sokra képesek, ha esélyt kapnak rá.

Mire jó a nyelvtudás?
– Az iskolánk jövőre ünnepli 300. évfordulóját. Ez a nagy múlttal rendelkező intézmény 2004 óta indít nyelvi előkészítő tanfolyamot a 8 és 4 évfolyamos képzés mellett. Az előkészítő osztály lehetővé tette számunkra, hogy magas óraszámban tanulhassunk egy idegen nyelvet, a mi esetünkben az angolt. A nyelv a kommunikáció egyik eszköze, segít kapcsolatot teremteni, új ismeretekre szert tenni. Ezért is örülünk ennek a remek lehetőségnek, amely során a későbbiekben is hasznos tapasztalatokat szerezhetünk, gyakorolhatjuk a másokkal való közös munkát, együttműködést- osztotta meg gondolatait Fábián Fanny.

A Váci Piar kisfilmje. Szombat reggel 10 óráig gyűjthetik a pontokat. Minél többen nézik meg, annál többet!

Hasznosítható ismeretszerzés.
– Ez a verseny azért is hasznos számunkra, mert eddig, mint annyi diáktársunk, nem sokat tudtunk az EU működéséről, történelméről, és más alapvető témákról, amit pedig egy uniós polgárnak tudnia kellene. Mióta a kvízekre készülünk, rengeteget olvastunk és tanultunk. Olyan információknak is a birtokába jutottunk, melyek minket is érintenek, például az alapvető jogaink, ösztöndíjak, utazás stb. A hivatalos honlapon található rengeteg témát kijegyzetelve mi is közelebb kerülünk ahhoz az egységhez, amit az EU nyújt – emelte ki Kas Emília.

Egységben az erő!
– Csapatunk számára nem csupán tudásszerzés szempontjából kedvező a vetélkedőben való részvétel. Lassan, de biztosan, mind megtanultunk jól együttműködő csapatként dolgozni, segíteni egymást. Persze, ez egy iskolai projekt keretein is megtörténhetne, de most nem csupán egy jegyért, hanem saját szórakozásunkból, tudásvágyunkból kifolyólag dolgozunk ilyen keményen, így sokkal inkább érezzük, milyen hatalmas segítség, hogy nem vagyunk egyedül. Jó volt rádöbbeni, hogy közös erővel szinte bármit meg tudunk oldani– beszélt őszintén a csapatról Zrínyi Réka.

Közösségé lettünk!
– A vetélkedőnek közösségformáló szerepe is van, ugyanis lehetőséget biztosít arra, hogy ki-ki a saját személyisége, adottságai szerint vegye ki a részét a közös munkából. Kiderült, hogy akad köztünk olyan, akinek minden adottsága megvan ahhoz, hogy jó csapatvezetővé váljon, míg másvalaki a számítógép és kamera kezeléséhez ért.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

A felmerülő kisebb-nagyobb konfliktusokat és problémákat, hála a csapat fejlett kommunikációs készségének, könnyen és gyorsan tudtuk orvosolni. Ennek ellenére hamar világossá vált számunkra, hogy toleránsnak és megértőnek kell lennünk egymással annak érdekében, hogy mindenki élvezettel és hatékonyan végezhesse a rá kiszabott feladatokat.

Az ötleteléssel, közös tanulással, videofelvételek készítésével és esszéírással töltött hosszú órák pedig egyértelműen csak még jobban megerősítették a tagok közti baráti kapcsolatokat – erősítette meg Réka érzéseit Sás Benedetta Sára.

,,Dolgozz keményen, játssz komolyan!”
– A verseny egyes fordulóira más-más témakörben kell felkészülnünk. Az első forduló az Európai Unió működésével volt kapcsolatos, a második téma pedig a tagállamok polgárának jogai és kötelességeit vizsgálja egy másik tagállamban. A felkészüléshez főként az EU hivatalos oldalán található hat nagy témakört használtuk. Mivel hatan vagyunk a csoportban, kézenfekvő volt, hogy mindenki egyet dolgoz ki alaposan. Igyekeztük a teendőinket beosztani, hogy ne kelljen mindent egyszerre megoldanunk. A munkamegosztás lehetővé tette azt is, hogy mindenki időben készen legyen. Együtt dolgozva értékes leckét tanulunk meg: a kompromisszumkötést. Az, hogy igyekszünk idomulni egymáshoz néha nehézségekkel is jár, de több kútfőből hatékonyabban tudunk munkálkodni – nyilatkozta Petrik Regina.

Jogosítvány használat, avagy milyen vezetőnek lenni?
– Mikor kijelöltek vezetőnek, egyszerre voltam boldog és megszeppent. Mivel korábban sosem kaptam hasonló feladatot, számtalan kétség kergette egymást a fejemben, egyetlen dologban azonban biztos voltam: ez a cím nem jelenti azt, hogy akár egy szemernyit is lényegesebb lennék, mint a többiek. Én csak összefogom azt, amit közösen hozunk létre, hiszen ezt a kihívást egyikünk sem lenne képes teljesíteni a többiek nélkül.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

Ahogy telnek a hetek, sok eleddig ismeretlen kérdéssel kerülök szembe, és a válaszok nem mindig olyan egyértelműek. Hogyan tart az ember egyben egy kis közösséget, hogyan szervezi meg a munkamegosztást, hogyan rendezi a felmerülő konfliktusokat, hogyan éri el, hogy mindenki aktív résztvevőnek érezhesse magát…

Az elmúlt időszakban rengeteg értékes tapasztalattal lettem gazdagabb, és remélem, sosem fogom elfelejteni ezeket a leckéket. Persze hibákat is elkövetek, de a többiek mindenben támogatnak, ami erőt ad a nehézségek a közepette. Hatalmas ajándék, hogy közösen dolgozhatok velük valamiért, és minden elvégzett feladattal nyilvánvalóbbá válik számomra, mennyi képesség és érték rejlik bennük. Szerencsésnek érzem magam, hogy megkaptam ezt a lehetőséget, és minden erőmmel azon vagyok, hogy felnőjek hozzá. Patronáló tanárunk,pedig igyekszik minden ponton segíteni munkánkat – tette hozzá Erdélyi Boróka.

Sokat és lelkesen dolgozunk, és biztosak vagyunk benne, hogy meg is lesz az eredménye – és ez nem feltétlenül a kapott pontokra és a továbbjutásra vonatkozik. Persze nagy öröm lenne a csapatnak, ha folytathatnánk a versenyzést, de sokkal lényegesebb az a sok élmény és tudás, amit kaptunk a felkészülés idején. Egy biztos: egyikünk sem bánta meg, hogy belevágott, és mindannyian hálásak vagyunk a szervezőknek, hogy biztosították számunkra ezt a lehetőséget.  (Váci Piar)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments