Virágos Pest megye: Zebegény képviseli az országot

Zebegény címereKitűnően szerepeltek a Pest megyei települések az idei Virágos Magyarországért versenyen. Falu kategóriában Zebegény lett az első; Budaörs, Csemő, Nagykőrös, Ráckeve, Százhalombatta különdíjazásban részesült.

A verseny célja a kulturált, környezetbarát, vendégváró ország kép kialakításának elősegítése volt, a településkép esztétikus megjelenítése, növényekkel történő díszítése, a környezetvédelem és környezetgazdálkodás az ökológiai követelményeire tekintettel.

A 2013. évi Virágos Magyarországért verseny első helyezettje falu kategóriában Zebegény lett. A település új vezetése felismerve a kitörési lehetőséget a turizmus felé nyitott. Közösségi tereket alakítottak ki, nagy hangsúlyt fektetnek a közterületek, zöldfelületek fenntartására, kereskedelmi, intézményi környezet virágosítására. Jó érzékkel sikerült megtalálni az épített és a természeti örökség közötti egyensúlyt. Az árvíz a települést is érintette, melynek mára már a gondos kezeknek köszönhetően nyoma nincs. Több, korábban nem létező program indult az idei évben, ilyen például a Zebegényi virágos kertek napja. A település rendjének, esztétikus megjelenésének biztosításában tevékenyen vesznek részt a helyi vállalkozások, civil szervezetek és a vendégszerető lakosság is.

Zebegény a Virágos Magyaroszságért verseny első helyezettje-520

Ennek alapján az országos zsűri Zebegény települést az országos első helyre javasolta falu kategóriában és méltónak tartja arra, hogy képviselje Magyarországot a 2014. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében.

A díj: Magyarország képviselete a 2014. évi Európai Virágos Városok és Falvak versenyében, ismertebb nevén az Entente Florale Europe-ban. Az elismerő oklevél mellett egy köztéri tábla szintén a díjak között szerepel, hirdetve, hogy 2013-ban a Virágos Magyarországért versenyben Zebegény lett az első falu kategóriában. A Nemzetgazdasági Minisztérium 500 ezer forint támogatást nyújt az európai versenybe történő felkészüléshez, a Magyar Turizmus Zrt pedig egy 500 ezer forint értékű promóciós csomagot ajánl fel. (pestmegye.hu)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments