Pénteken ónos eső várható az ország több megyéjében

jeges útfelületA meteorológiai előrejelzések alapján pénteken több órás ónos eső várható Bács-Kiskun és Csongrád megyében, míg Somogy és Zala megyében akár 20 centimétert is meghaladó friss hó, emellett hófúvás is várható.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt ezért arra kéri a közlekedőket, hogy pénteken a hófúvásban, intenzív havazásban és ónos esőben érintett megyékben lehetőség szerint ne induljanak útnak!

Tartós ónos esőt jeleznek péntekre a meteorológusok Bács-Kiskun és Csongrád megye területére. Nagyon fontos kiemelni, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt szakemberei addig nem tudnak hatékonyan fellépni a síkosság ellen ilyen időjárás esetén, amíg a csapadék nem áll el, mivel a kijuttatott szóróanyag nem tudja kifejteni olvasztó hatását.

A közútkezelő így csak a csapadék elállta után tud eredményesen beavatkozni, de ilyenkor a munkagépek is a csúszós útszakaszokon kell, hogy elvégezzék a feladatukat, ezért a síkosságmentesítés ebben az esetben jóval több időt és energiát igényel. A társaság ezért arra kéri a közlekedőket, hogy az ónos esőben érintett területeken a csapadék megszűnéséig ne induljanak útnak!

Az ország dunántúli területein jóval téliesebb útviszonyok alakulhatnak ki a pénteki nap folyamán, ugyanis Somogy és Zala megyében 20 centimétert is meghaladó friss hó hullhat péntek estig, ráadásul Baranya, Somogy és Zala megyében hófúvások is kialakulhatnak az erős szél miatt. Nagyon fontos kiemelni, hogy a hótorlaszok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes, hiszen a nagy erejű széllökések folyamatosan visszahordják a letakarított havat a burkolatra, így a Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatos munkavégzése ellenére is havasak lehetnek egyes útszakaszok, a közútkezelő eredményesen csak a havazás és a viharos széllökések befejeztével tud fellépni.

A nagy teljesítményű, hótorlasz elhárítására alkalmas hómaró gépeket már átvizsgálták a szakemberek, hogy a szükséges személyzetet és ellátmányt biztosítani tudják az érintett megyékben, ha kell, akkor országosan is átvezényelnek munkagépeket a hófúvásban érintett területekre. Amennyiben a közlekedők elakadnának járművükkel a hófúvás miatt, segítséget a katasztrófavédelem szakembereitől kaphatnak a 105-ös vagy a 112-es általános segélyhívó számon.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt a fentiek miatt arra kéri a közlekedőket, amennyiben tehetik, ne induljon útnak ezekben a térségekben a pénteki nap folyamán addig, amíg a veszélyes időjárás nem csillapodik és akkor is csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel közlekedjenek. Ha útnak indulnának fokozott óvatossággal és inkább lassabban, megfontoltabban közlekedjenek, mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessenek.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt Útinform szolgálatának munkatársai a hivatalos Facebook és Twitter oldalukon naponta hatszor osztanak meg országos összesítést az aktuális útállapotokról, útviszonyokról 5.30 és 17.30 között. A közlekedési eseményekről (balesetek, lezárások stb.) a www.utinform.hu oldalon kaphatnak folyamatos tájékoztatást a közlekedők, a megyei és autópálya diszpécserek telefonos elérhetőségei szintén ezen a weboldalon érhetőek el, az Útinform munkatársait pedig a 06-1/336-2400-ás telefonszámon keresztül kereshetik az autósok. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments