A Facebookról megmondják, depressziós anya leszel-e

kismama babávalA közösségi oldalakat, a Twittert és a Facebookot használták amerikai tudósok a szülés utáni depresszió megjósolására: a felhasználók tevékenysége alapján jó találati aránnyal meg tudták mondani, hogy melyik anya lesz depressziós gyermeke születése után. A jelek már a szülés előtt megmutatkoztak.

Azt vizsgálták, mit írtak a kismamák a közösségi oldalakra, bejegyzéseik milyen hangulatot fejeztek ki, milyen gyakran nyilvánultak meg, illetve hány emberrel kommunikáltak – magyarázta Eric Horvitz, a Microsoft redmondi kutatólaboratóriumának igazgatója, aki az Amerikai Tudományfejlesztési Társaság (AAAS) Chicagóban megrendezett éves találkozóján számolt be az eredményeiről.

DULÁTE1%Horvitz elmondta: az úgynevezett posztnatális depresszió a kismamák mintegy 15 százalékánál lép fel, súlyossága és időtartama egyénenként erősen eltérő. Kutatócsoportjával majdnem 3000 nő twitteres bejegyzéseit elemezte.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Érdi kiállítás a váci Hincz-gyűjtemény kincseiből

Ezután internetes fórumokon találtak egy tucat kismamát, akik beleegyeztek a munkájukban való részvételbe, és hozzáférést adtak a kutatóknak a Facebook-adataikhoz. Ezután a babák születése előtt és után három-három hónapon át követték az anyák internetes tevékenységét – írja az informed.hu.

A szülés előtti időszak online aktivitása alapján a tudósok 70 százalékos pontossággal előre tudták jelezni, hogy melyik anyánál alakul ki a szülés utáni depresszió valamilyen formája.

A Facebook-adatok alapján végzett vizsgálatnál a résztvevő nők azt is elmondták, hogy diagnosztizálták-e náluk a posztnatális depressziót, így lehetett ellenőrizni az előrejelzés pontosságát – mondta Horvitz.

Az eredmények alapján olyan telefonos alkalmazást is ki lehet fejleszteni, amely segíteni tudna az érintett nőknek – tette hozzá. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments