A sok kütyü miatt nem figyelünk a vezetésre

tablet a kormányon a kocsibanA technika folyamatos fejlődése miatt egyre több olyan eszköz van az autókban, amelyek a vezető figyelmét elvonva adott esetben komoly balesetek forrásai is lehetnek.

A technikai eszközök folyamatos fejlődése egyfelől egyre biztonságosabbá teszi a járműveket, a gyártók egyre több olyan alkalmazást építenek be az autókba, amelyek jelentősen növelik az autók menetbiztonságát. Ezzel párhuzamosan azonban az utastérben egyre több olyan elektronikus eszköz jelenik meg, amelyek a vezető figyelmét elvonva adott esetben komoly balesetek forrásai is lehetnek. A Genertel felmérése éppen ezt vizsgálta.

DULÁTE1%Nem meglepő módon a leggyakrabban az immár hagyományosnak számító eszközök, az autó zenelejátszója, illetve a mobiltelefon vonja el a sofőrök figyelmét a vezetéstől. Az autósok csaknem fele nyilatkozott úgy, hogy a hifiberendezés kezelése vezetés közben már vonta el a figyelmét (ötödük esetében ez rendszeres is), míg a kihangosító vagy headset nélküli mobiltelefonálást 22 százalékuk vallotta be (8 százaléknál ez rendszeres szokásnak is számít) – írja a vezess.hu.

A GPS-ek szorosan felzárkóztak a mobilok mellé. Az autósok 18 százaléka a címek beállítását is menet közben végzi el, ami az esetek többségében akár fél percre is elvonhatja a figyelmet a vezetéstől. Ennél is veszélyesebb gyakorlat üzenetek olvasása vagy írása, ami az okostelefonok elterjedésével nem csupán SMS, hanem hosszabb üzenetek írását is jelentheti e-mailben vagy chaten (az autósok 12 százaléka esetében már előfordult ilyen tevékenység a volán mögött).

A KRESZ nem csupán a mobiltelefonálást tiltja vezetés közben, hanem minden olyan tevékenységet, amelyek a vezetéshez szükséges képességeket korlátozzák. A jogszabályi tiltás azonban önmagában nem hatékony, ha nem kíséri hatékony hatósági ellenőrzés. A megkérdezetteknek mindössze 4 százaléka állította, hogy valaha rendőr intézkedett vele szemben ilyen ok miatt. Visszatartó erő lehet ugyanakkor az is, ha egy bekövetkező balesetnél a járművezető gondatlan magatartását súlyosító körülményként veszik figyelembe.

A Genertel egy éve lezajlott felméréséből az is kiderült, hogy nem csupán az elektronikus eszközök használata vonja el a sofőrök figyelmét a vezetéstől. Az akkori adatok szerint a válaszadók pillanatnyi figyelmetlenségét leggyakrabban a padlóra leeső, a kesztyűtartóban vagy a táskában lévő tárgyak utáni kutatás (46 %), illetve az étkezés (35 %) okozza. Szintén igen gyakran okoz pillanatnyi figyelmetlenséget a veszekedés (14 %) és a dohányzás (7 %) is. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments