A Titanictól a bödönhajóig: először a Boat Show-n

Farkas Vince hajóskapitányA Zebegényi Hajózási Múzeum idén először közösen mutatkozott be az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezreddel a Budapest Boat Show 2014 Nemzetközi Hajókiállításon a Hungexpo területén az elmúlt hétvégén.

A rendezvényen a látogatók különböző hadihajómaketteket és hajózási kellékeket tekinthettek meg, valamint megismerkedhettek dr. Lengyel Árpád életútjával, aki a Carpathia hajóorvosa volt a Titanic tragédiájának idején.

JOBBIK VACLengyel doktort a Cunard Line a Carpathia nevű hajóra osztotta be, az első útjuk Fiume–New York–Fiume volt. Az odautat sikeresen megtették, már visszafelé jártak, amikor befutott a Carpathiára a Titanic vészjelzése. A túlélők mentésében kulcsszerep várt Lengyelre, mivel a hajón lévő három orvos közül egyedül neki volt mentőorvosi gyakorlata, mint napi szinten dolgozó mentőtiszt, ezért őt állították oda ahhoz az ajtóhoz, ahol beemelték a hajótörötteket, és ő szelektálta a 705 túlélőt sérüléseik szerint. Lengyel Árpád visszaemlékezésében ez áll: „Alig győztük a sok munkát és a vigasztalást.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

A múzeum alapítója Farkas Vince hajóskapitány (képünkön), aki több évtizedes gyűjtőmunkával és saját készítésű tárgyaival hozta létre az 1984. július 12-én Zebegényben (saját házában) megnyílt kiállítást.

 

Farkas Vince rajongásig szerette a hajózást és minden útjáról igyekezett olyan emléktárgyakkal, kuriózumokkal visszatérni, amelyeket a bejárt helyszíneken, állomásokon (akár más kontinenseken) be tudott szerezni.  Ezek lehettek akár magával a hajózással kapcsolatos szerszámok, tárgyak, festmények, stb.; akár a helyi jellegzetességeket tükröző relikviák, eszközök, díszek és sok más egyéb is.  A gyűjtemény így végső soron teljes élettörténetét felöleli. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments