Az eredemények rosszak, de nem kötelező a szűrés

tüdőszűrésJanuár elsejétől módosult a tüdőszűrések rendje: idéntől csak néhány nagyobb veszélynek kitett lakossági csoport számára kötelező a tüdőszűrő vizsgálat elvégzése. A Törökbálinti Tüdőgyógyintézet azonban továbbra ajánlja a szűrést azoknak is, akik figyelmet fordítanak saját, és családjuk, illetve munkaközösségük egészségére – hívja fel a figyelmet a vac.hu-n megjelent hír.

A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekkel foglalkozó rendelet január 1-től hatályos módosulása értelmében – a javuló tbc előfordulási gyakoriság okán, országosan – már nem a lakosságra, hanem bizonyos rizikó csoportokra vonatkozik a kötelező szűrés.

A tüdőszűrés nem csak a tbc felkutatásában játszik szerepet, hanem az egyéb tüdőbetegségek korai felfedezésében is segítséget jelent. A teljes gyógyulás esélye pedig a legnagyobb mértékben a korai felismeréstől függ – valamennyi betegség vonatkozásában! Ezért a szakemberek továbbra is ajánlják a szűrést azoknak, akik figyelmet fordítanak saját, családjuk vagy munkaközösségük egészségére. A tüdőbetegségek halálozási mutatói – sajnálatos módon – ma Magyarországon kifejezetten rosszak, és továbbra is előfordulnak tbc-s betegek, ami indokolja a fertőző emberek felkutatását akkor is, ha az nem éri el a járvány szintet. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments