Greenpeace: méreg a luxusmárkák gyerekruháiban

gyermekruhákA Milánói Divathét kezdetére időzítve mutatta be a Greenpeace a legújabb kutatásának eredményét, mely azt bizonyítja, hogy a luxusmárkák is ugyanazokat a káros vegyszereket használják a gyerekruhák gyártása során, mint az olcsóbban árusító divatcégek.

A Greenpeace legújabb nemzetközi kutatása során 8 luxusmárka (Dior, Dolce & Gabbana, Giorgio Armani, Hermès, Louis Vuitton, Marc Jacobs, Trussardi és Versace) 9 országban vásárolt 27 gyermekruháját vizsgálta. A termékeket 7 országban gyártották, köztük egy Dolce Gabbana-szoknyát Magyarországon.


Taxi-kockaEredményeik – amelyekről a Népszabadság online oldala közöl terjedelmes cikket – azt mutatják, hogy még az igen drága luxusruhák is rengeteg káros anyagot tartalmaznak, a vizsgált 27 termék közül 16-ban kimutathatóak voltak az egészségre is ártalmas vegyszerek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Cinkkel cinkelni ciki – adócsalás fémtömbökkel

Nagyon magas NPE-koncentrációt mértek például egy Louis Vuitton-balerinacipőben, míg a legmagasabb PFC-koncentrációt egy Versace-dzsekiben találták. Előbbiről érdemes tudni, hogy az NPE-vegyületek olyan mesterséges vegyi anyagok, amelyek a természetben csak az emberi tevékenység eredményeképpen fordulnak elő, főleg a textilgyártás során használják. Ezen anyagok lebomlásakor a környezetben veszélyes nonilfenolokat (NP-ket) alkotnak, melyek mérgezőek, megzavarják a hormonrendszert, nehezen bomlanak le, és bioakkumulatívak, azaz az emberek és állatok szöveteibe beépülve felhalmozódnak.

A PFC-k szintén felhalmozódnak a környezetben és az emberi szervezetben is, és több PFC-vegyületről kimutatták már, hogy károsítja a szaporodási képességeket és az immunrendszert.

A vizsgálat során kiderült, hogy ha káros anyagoktól mentes gyerekruhát szeretnénk vásárolni, akkor a Trussardi termékeit érdemes választani.

“Ez a mostani, legújabb kutatásunk is azt mutatja, hogy a szülőknek sajnos nagyon nehéz olyan ruhákat venniük gyermekeik számára, amelyek nem tartalmaznak veszélyes vegyi anyagokat, legyen szó akár az olcsóbb divatmárkákról, vagy az exkluzív luxustermékekről. Nagyon örülünk annak, hogy egy Magyarországon gyártott Dolce & Gabbana-szoknyában viszont nem volt kimutatható káros anyag. Ez a példa is azt mutatja, hogy létezik alternatíva, lehet úgy ruhát gyártani, hogy közben nem szennyezzük a környezetünket” – mondja Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője, majd hozzáteszi: két luxuscég, a Valentino és a Burberry már a vegyi anyagok kivonása mellett döntött.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Várják Vác és vonzáskörzete alkotóinak a jelentkezését a tavaszi biennáléra

A Greenpeace januárban hozta nyilvánosságra korábbi vizsgálatuk eredményeit. Detox kampányuk keretében 2013 májusában és júniusában összesen 82, gyermekek számára gyártott textilterméket vásároltak 25 országban (köztük Magyarországon is), nagyobb ruhaüzletekben vagy más márkakereskedőknél. A megvásárolt, 12 világmárka által gyártott termékeket független, minősített laboratóriumokban vizsgálták. Kiderült, hogy az itthon árusított Adidas gyermeknadrág-pulóver szettben NPE-ket és mérgező antimont is ki lehetett mutatni, holott a cég korábban elkötelezte magát a méregtelenítés mellett. A Magyarországról tesztelt másik minta, egy C&A-ban árusított gyermekdzseki az NPE-k és antimon mellett még PFC-ket is tartalmazott.

A környezetvédelmi szervezet Detox kampányának az a célja, hogy a vezető ruhaipari világmárkák mindannyian elkötelezzék magukat amellett, hogy 2020-ra zéró káros vegyi anyagot bocsátanak ki. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Folyóparti fényképek
 

MONDJ VÉLEMÉNYT TE IS!

[poll id=”11″]

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments