Használja ki a betegség után járó adókedvezményt

kerekes székÉvről évre nő azoknak a száma, akik igénybe veszik a fogyatékosságuk vagy krónikus betegségük miatt járó adókedvezményt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól kapott adatok szerint, míg 2008-ban még alig több mint 67 ezren, 2012-ben már majdnem 88 ezren éltek a fogyatékosság és tartós betegség után igénybe vehető szja-kedvezménnyel. Ez öt évvel ezelőtt még évi 2,7 milliárd forintot tett ki, tavalyelőtt azonban elérte a 4,7 milliárdot.

Taxi-kockaAz összeg növekedésének nem csak az igénylők számának emelkedése az oka. Az összevont adóalapból leírható kedvezmény mértéke a minimálbér 5 százaléka, ami ugyancsak nőtt: 2008-ban még csak 3450, 2012-ben már 4650 forint volt havonta, az idén már 5075 forint – írja a vg.hu.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

Vélhetően ennél is jóval többen és több adót takaríthatnának meg, ha minden érintett igénybe venné az adókedvezményt. Magyarországon összesen mintegy kétmillióan élnek fogyatékossággal vagy krónikus betegséggel: az értelmi, látás-, hallás- és mozgássérültek mellett a kormányrendelet az utóbbiak közé sorol számos daganatos, emésztőszervi és anyagcsere-betegséget, súlyos pszichés zavart, de többféle szív-érrendszeri és cukorbetegség is feljogosít a kedvezményre.

Aminek persze alapfeltétele, hogy az illető rendelkezzen adóköteles jövedelemmel. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments