Hétfőtől gyűjtik a támogató aláírásokat a pártok

szavazás - rajzA névjegyzékben szereplő szavazók február elején kaptak értesítőt arról, hogy melyik szavazókörben voksolhatnak. Hétfőtől pedig a pártok megkezdhetik a jelöltjeiket támogató aláírások gyűjtését, azaz a választópolgárok felkeresését.

Február 7. és 17. között készülnek el az értesítők, és akkor kerülnek kiküldésre. Február 17. után várhatják a választópolgárok, hogy felkeresik őket a jelölteket jelölő szervezetek: akkor indul az ajánlási időszak.

Változás az is, hogy idén már nem lesz kopogtatócédula, helyette a jelölteket a pártok ajánlóíveinek aláírásával lehet támogatni. Minden jelöltnek ötszáz aláírást kell összegyűjtenie az induláshoz, a szavazópolgárok akár több jelöltet is támogathatnak.

Idén már a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, külhoni magyar állampolgárok is voksolhatnak majd az országos pártlistákra. Regisztrálni a választásokat megelőző tizenöt napig, vagyis március 22-ig lehet. Ők levélben szavaznak majd.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

A külföldön elő, de magyarországi állandó lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok személyes megjelenéssel a nagykövetségeken és főkonzulátusokon voksolhatnak, a választás napján.

Idén előzetes eredmény várhatóan a szavazás estéjén várható, a végleges eredményét a külképviseleteken leadott voksok miatt legkésőbb április 25-én hirdetik ki. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments