HPV-oltást kapnak ősztől a lányok

HPV_védőoltásSzeptembertől kezdik el oltani a 12-13 éves lányokat a humán papillomavírus ellen. Az oltás nem lesz kötelező, csak az ajánlása. A védőoltással a szakemberek szerint jó eséllyel megelőzhető a méhnyakrák, amely Európában a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 év feletti nők körében – írja az inforadio.hu.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségpolitikáért felelős államtitkára, Beneda Attila elmondta: a tervek szerint szeptembertől a 12-13 éves lányokat oltanák be. Szakemberek szerint ugyanis a szexuális élet megkezdése előtt érdemes megkapni ezt az oltást. Ez a vírus okozza egyébként a méhnyakrák megbetegedések nagyon nagy részét.

„Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy önmagában az oltás nem elegendő, tehát a nőknek a szűrésekre továbbra is el kell menniük. De igen magas százalékban ez a vírus okozza a méhnyakrákot, így az oltás beadásával gyakorlatilag visszaszorítható ez a megbetegedés egy nagyon minimális szintre” – mondta Beneda Attila.

„Sajnálatos módon ez is egy olyan típusú megbetegedés, amiben Magyarország az élen jár” – jelezte az államtitkár. Hozzátette: az elmúlt két évben, amikor az egészségügyi kampányok a szűrés jelentőségét is hangsúlyozták, a szűrésekben már 5 százalékos növekedést tudtak elérni, 60-ról 65 százalékra nőtt a vizsgálatokat kérők száma.

„Ha az oltás mellett egy-két éven belül 70-75 százalékos szűrést sikerülne elérni, az már nagyon komoly előrelépés lenne a betegség megelőzésében” – hangsúlyozta Beneda Attila.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az uniós országok nagy részében a HPV-vírus elleni oltás már szerepel az oltási rendben.

Közben az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat 80 ezer adag méhnyakrák elleni vakcina beszerzésére írt ki közbeszerzést. Az egészségügyi államtitkárság közlése szerint idén mintegy egymilliárd forintot szánnak az oltóanyag beszerzésére. A védőoltást három alkalommal adják be.

Európában a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 év feletti nők körében. Magyarországon tavaly csaknem négyszáz nő halt meg a betegségben. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments