Leszakadt a felsővezeték? Kártérítést fizet a MÁV

MÁV jegykiadó automata-520Éles vita bontakozott ki Székely László, az alapvető jogok biztosa és a MÁV-Start vezetése között, de hamar kiderült: a vasút akkor is fizet kártérítést az utasoknak, ha például vis maior helyzet alakul ki, mondjuk leszakad a felsővezeték.

A MÁV már most is az uniós szabályok szerint jár el a késések utáni kártérítéseknél; a MÁV-Start március 1-jén életbe lépő üzletszabályzatában már szerepel a vis maior helyzet miatti késés esetén fizetendő átalány kártérítés, és belső rendelkezés alapján a vasúttársaság ügyfélszolgálata tavaly november óta eszerint jár el – reagált a cég Székely László felvetésére.

JOBBIK VACAz alapvető jogok biztosa hétfői közleményében azt írta, hogy ellentmondás van az európai uniós szabályozás és a MÁV-Start Zrt személyszállítási üzletszabályzata között. A hatályos uniós rendelet alapján ugyanis a késések után vis maior esetén is kártérítést kellene fizetnie a vasúttársaságnak, a MÁV üzletszabályzata azonban ezzel ellentétesen rendelkezik – állapította meg Székely László.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

A MÁV írásos válaszában hangsúlyozta: a jelenlegi személyszállítási üzletszabályzat a készítésekor hatályos utasjogi rendelet, valamint a hazai jogszabályok alapján készült. A vasúttársaság idén március 1-jén életbe lépő üzletszabályzata már tartalmazza az átalány kártérítésre vonatkozó szabályozást vis maior helyzetben is – közölték.

A MÁV-Start azt is kiemelte, hogy belső rendelkezés alapján a vasúttársaság már tavaly november óta az ügyfélszolgálathoz eljuttatott esetekben a feláras vonatok késése esetén októl függetlenül átalány-kártérítést fizet. Felárasak az InterCity, EuroCity, EuroNight, Expressz, railjet vonatok, és tavaly május 15. óta a gyorsvonati pótjegy-köteles, gyors- és sebesvonatok is. Az átalány-kártérítés mértéke a vonat 30-119 perc közötti késése esetén a menetjegy és a felár 25, ennél nagyobb késés esetén 50 százaléka – írja az MTI.

A tájékoztatás szerint 2012-ben nagyságrendileg 3 millió forint átalány kártérítést fizetett a vasúttársaság a belföldi igényekre, 2013-ban ez a szám megközelítette a 9 millió forintot. Az emelkedéshez hozzájárult, hogy május 15-től a gyorsvonati pótjeggyel igénybe vehető vonatok esetében is fizetett átalány kártérítést a vasúttársaság. A módosítás miatt jelentős növekedésre nem számít a MÁV-Start.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

Rossz hír tehát nekünk váciaknak, hogy kártérítés csak bizonyos, úgynevezett feláras vonatok estében kérhető. Tegyük hozzá némi tréfát is megengedve: mert ha minden esetben fizetne a MÁV, valószínűleg már bankhitelt kellene felvennie, hogy ne maradjon adósa senkinek. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments