Már vásárolható a 2014-es Babakötvény

babakötvényA Magyar Államkincstár adatai szerint az elmúlt másfél hónapban több mint 11 ezer Start-számlát nyitottak a kincstár fiókjaiban, így egyharmaddal nőtt a Babakötvény-számlák száma, a befizetett pénz pedig megduplázódott.

Az új babakötvény 2013. december 2. óta jegyezhető, de már most látható, hogy a korábbinál több szülő él a lehetőséggel, két hónap alatt, az indulás óta mintegy 2,5 milliárd forintot helyeztek el a számlákon. A családbarát intézkedésnek máris pozitív fogadtatása van – mondta Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke.

A MÁK jelenleg közel 30 ezer Start-értékpapírszámlát kezel országosan, összesen több mint 4,6 milliárd forint névértékben – számol be a hírről az MTI.

A Babakötvény termék kizárólag a Start-értékpapírszámlán vezethető, amelynek nyitását és a Babakötvény vásárlását a kormány adómentességgel, extrakamattal és állami kamattámogatással ösztönzi. Az új Babakötvény az éves átlagos infláció felett 3 százalékos kamatprémiumot fizet évente, futamideje 19 év – olvasható a közleményben. A Start-értékpapírszámla nyitása és vezetése díjmentes – fűzte hozzá Dancsó József.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elindult a tájépítészek váci programja

A letéti Start-számlára az állam egyszeri 42 ezer 500 forint életkezdési támogatást utal a 2006. január 1-jét követően született gyermekek nevére. Ahhoz, hogy a gyermek számláján az összeg gyarapodjon, a szülőnek, illetve törvényes képviselőnek Start-értékpapírszámlát kell nyitnia.

A magyar állam évente, a Start-értékpapírszámlára a magánszemély által befizetett összeg 10 százalékát, de maximum évi 6000 forint további támogatást ír jóvá a Start-értékpapírszámlán. Amennyiben a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, akkor a Start-értékpapírszámlájára történő szülői befizetés 20 százalékának megfelelő, de maximum évi 12 ezer forint összegű további támogatásban részesül. Ugyanez az éves 12 ezer forint összegű támogatás illeti meg a nevelt gyermekeket is – tette hozzá az elnök.

A Start-értékpapírszámla azonos feltételek mellett megnyitható valamennyi 18. életévét be nem töltött, belföldi lakcímmel rendelkező gyermek részére. Ha valaki csupán havi 1000 forintot fizet be rendszeresen, akkor a futamidő végén közel 600 ezer forintos megtakarítása lesz a gyereknek, havi 5000 forintos rendszeres befizetésnél a futamidő végén mintegy 2,5 millió forintra nő a megtakarítás.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szakmai napot tartottak a váci humán szféra munkatársai

A szülőknek csak egyszer kell bemenniük a Magyar Államkincstár bármely állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatára Start-értékpapírszámla megnyitása végett, de ez jelentősen egyszerűsíthető a kincstár által nyújtott kényelmi szolgáltatások igénybe vételével (TeleKincstár, WebKincstár). A kötvény első sorozatát 2013. december 2-án bocsátotta ki az ÁKK Zrt., ennek első kamatfizetése hétfőn van.

Vácott a Családtámogatási és Szociális Ellátási Iroda a Csányi körúr 16. szám alatt található. Levelezési cím: 2601 Vác, Pf.: 249. Telefon: 27/315-943. Fax: 27/315-893. E-mail: cstam.kmrig@allamkincstar.gov.hu.  Nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig 8-tól 15, pénteken 8-tól 12 óráig. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments