Nemi változások a Facebooknál: lehetsz transznő is

Facebook logóMár nem csak férfi vagy nő lehet valaki a legnagyobb közösségi oldalon; a Facebook már 50 alternatívát kínál a nemi identitás kiválasztásakor.

Ezentúl választható többek között az androgün, a kétnemű (bi-gender), az intersex, a transzszexuális és a „nemi identitások között mozgó” (gender fluid) kategória is. Az újítást csütörtökön vezetik be, először csak az Egyesült Államok 159 millió havi felhasználója körében. Globális kiterjesztésére az után kerülhet sor, hogy a Facebook aktivistákkal egyeztet a különböző nyelveken megfelelő kifejezésekről.

Az angol nyelvű verzióban ezután háromféle névmást lehet választani a megszólításra: him, her vagy them (utóbbit akkor használják az angolban, amikor nem lehet tudni az illető nemét). „Sok olyan ember lesz, akinek ez semmit sem jelent, de néhánynak a világot” – fogalmazott Brielle Harrison, a Facebook egyik közreműködő szoftvermérnöke, aki jelenleg éppen nemátalakítási műtéteken megy át: férfiból nővé operáltatja magát – írja a computerworld.

Mint mondta, ezentúl nő (female) helyett transznő (transwoman) lesz feltüntetve a Facebook-profilján. A lépésnek természetesen vannak kritikusai is.

Jeff Johnston, a Focus on the Family (Fókusz a családon) nevű befolyásos vallási szervezet elemzője például úgy fogalmazott: „Természetesen a Facebooknak jogában áll úgy menedzselni rendkívül népszerű oldalát, ahogy jónak látja, de a lényeg mégiscsak ez: lehetetlen tagadni a biológiai realitást, hogy az emberiség két félre oszlik: férfiakra és nőkre.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments