Önkormányzati választás: Vácon marad a létszám

választásHatározatban tette közzé a sződligeti választási iroda, hogy az idén ősszel esedékes önkormányzati választáson a település lakói hat képviselőt választhatnak, így a polgármesterrel együtt heten alkothatják majd a képviselőtestületet. Vácott az önkormányzat teljes létszáma 15 fő lesz, közülük 10-et egyéni körzetekben választanak meg a polgárok, 4-en pedig kompenzációs listáról jutnak majd be.

A  helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló, 2010-ben elfogadott törvény ugyanis kimondja: az 50.000 lakosnál nem nagyobb, de 25.000 főnél népesebb településeken 10 egyéni választókerületi és 4 kompenzációs listás mandátum szerezhető meg.

Sem Sződligeten, sem Vácott a törvény a mostani önkormányzati választásnál nem hoz e tekintetben semmi újat, hiszen mindkét településen  már most ekkora létszámmal működnek a grémiumok.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Vác Városért Választási Egyesület képviselő-jelöltjei az önkormányzati választáson

Érdekes matematikai művelet lesz majd a kompenzációs listás helyek elosztása. Erről a törvény a következőképpen rendelkezik:

a) Össze kell állítani egy táblázatot, amelyben minden lista neve alatt képezni kell egy számoszlopot. A számoszlop első száma az adott lista szavazatainak száma. A számoszlop következő számai az adott lista szavazatainak száma elosztva hárommal, öttel, héttel, rendre az új osztó az előző osztó kettővel megnövelt értéke.

b) Meg kell keresni a táblázatban előforduló legnagyobb számot, és amelyik lista számoszlopában találjuk meg azt, az a lista kap egy mandátumot. Ezt követően meg kell keresni a következő legnagyobb számot. Amelyik lista oszlopában találjuk, az a lista kap egy mandátumot. Ezt az eljárást kell folytatni mindaddig, míg kiosztásra kerül az összes mandátum.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

c) Ha a táblázatban előforduló legnagyobb szám keresésekor egyenlő legnagyobb számok vannak, akkor az a lista kap mandátumot, amelyik addig még nem szerzett mandátumot, vagy amelyik kevesebb mandátumot kapott, végezetül, amelyik a listasorsolásnál kisebb sorszámot kapott. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments