Pencen a Haltenberger-kúria úrnőjére emlékeznek

Szeleczky ZitaSzeleczky Zita primadonnára, a mai penci Kisiskola, az egykori Haltenberger-kúria úrnőjére emlékeznek halála 15. évfordulóján.

A szervezők február 27-én, csütörtökön 18 órára várják az érdeklődőket a penci kultúrházba. Az est során levetítik a Rózsafabot című, 1940-ben, részben Pencen forgatott filmet. Az eseményen szívesen látják a régi filmek rajongóit Vácról is.

DULÁTE1%Szeleczky Zitáról, aki akkor már ünnepelt színésznő volt,  a budapesti A Reggel című napilap 1945. április 16-án azt közölte, hogy Sopronban öngyilkos lett. A budai rendőrség politikai osztálya által elfogott Haltenberger Gyula (Szeleczky első férje) megerősítette ezt a később álhírnek bizonyult információt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Súlyos vadászbaleset történt Nagybörzsönyben, útközben elsült a puska

1945-ben elhagyta az országot, a népbíróság elítélte háborús magatartása miatt, egyebek közt azért, mert 1944 novemberében egy ún. “Hungarista Est” keretében elszavalta a Föl a szent háborúra! című, oroszok elleni védekezésre buzdító Petőfi-verset, amit a rádió is közvetített – írja a wikipédia. Ausztriában, Olaszországban élt, 1948-ban Argentínába költözött, ahol kezdetben a Magyar Színjátszó Társaság előadásain szerepelt. 1951-ben megalapította az Argentínai Magyar Nemzeti Színházat s fellépett emigráns német színházak előadásain is. 1949-1974 között a világ magyar településeit látogatta önálló műsoraival.

1962-ben az USA-ba költözött. Wass Alberttel szinte azonnal felvette a kapcsolatot. Levelezésükből kiderül, hogy a későbbiekben az egyetemes magyar ügy szolgálatában végzett munkájukban szorosan együttműködtek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
A királyréti és a kemencei kisvasút felújítására adott pénzt a kormány

Több hanglemezt is kiadott. Vonzó külsejével, színpadi megjelenésével, intelligens és természetes játékával fiatal leányokat, lírai hősnőket és naivákat játszott rövid magyarországi pályáján. Emigrációs előadóművészi tevékenységét kulturális misszióvá szélesítette.

 

1993-ban a Legfelsőbb Bíróság felmentette az 1947-es koholt vádak alól, és teljes rehabilitációban részesítette. Még abban az évben Wass Alberttel együtt megkapták a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést. 1998 őszén hazatelepült, Érden élt. 1999. július 12-én halt meg. Végakaratának megfelelően Nekézsenyben, a családi sírkertben helyezték örök nyugalomra. (Váci Napló)

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments