Adományokból teszteltek: veszélyes az Ovko bébiétel

Tudatos_Vasarlok_Egyesulete_logoA Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) együttműködve laborvizsgálat keretében bébiételeket tesztelt. A 11 mintából az Ovko almás-áfonyás bébiétel határértéken felül tartalmazott növényvédőszer-maradékot.

A szlovák Novofruct által gyártott Ovko almás-áfonyás bébidesszert, 5 hónapos kortól ajánlott bébidesszertben, amelyet az Import Trade Hungary Kft forgalmaz, egy növényvédőszer hatóanyagot, az etofenproxot mutattak ki határérték felett. Emellett egy másik anyagot, 1,2,3,6-tetrahidroftálimidet mutattak ki közel a határértéken túl, ami hivatalosan még beleesik a mérési bizonytalansági tartományba.

A növényvédőszer-maradékot tartalmazó élelmiszerek fokozottan károsíthatják a csecsemők szervezetét, ezért a hatályos jogszabályok a számukra gyártott bébiételekre és feldolgozott gabonaalapú élelmiszerekre alacsonyabb határértéket állapítanak meg. Az egyes szermaradékokból nem tartalmazhatnak 0,01 mg/kg-t meghaladó mennyiséget, a megfelelő információk hiányában azonban a szülőknek nincs lehetőségük, tájékozódni a termékek biztonságáról.

Az elmúlt 5 év alatt a hivatalosan megvizsgált hazai termékek közül két, babáknak szánt almalé és 6 bébiétel tartalmazott határértéken felüli mennyiségben növényvédőszer-maradékot.

A szennyezett bébiételt a Tudatos Vásárlók Egyesülete a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal együttműködve a Tesco Global áruházak Zrt egyik budapesti boltjában vásárolta. A NÉBIH írásbeli tájékoztatása szerint az érintett terméket a Tesco, valamint a forgalmazó minden érintett kereskedelmi partnertől visszahívta.

Az Ovko termékeit nem először kell leszedni a polcokról. 2010 tavaszán egy Tescoban vásárolt almás-málnás bébidesszertben találtak határérték felett kaptánt.

A teszt különlegessége, hogy a költségeket a TVE adománygyűjtés keretében gyűjtötte össze. Az összeg egy részét a TVE szimpatizánsai adták össze, jelentős hányadát pedig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egészítette ki azzal, hogy ingyenesen vállalta 10 minta laboratóriumi vizsgálatát. A TVE ezúton is köszöni támogatóinak, hogy segítették a teszt létrejöttét. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments