Meghalt Szőnyi Zsuzsa, a Szőnyi-hagyaték ápolója

Szőnyi ZsuzsaHosszú betegség után, életének kilencvenedik évében elhunyt Szőnyi Zsuzsa író, kultúraszervező, Szőnyi István festőművész lánya, a férjével, Triznya Mátyás festőművésszel létrehozott, évtizedeken át fenntartott, legendás római Triznya-kocsma háziasszonya.

Az olasz–magyar kultúrkapcsolatok ápolásáért 1999-ben megkapta az olasz Köztársasági Érdemrend parancsnoki fokozatának aranykeresztjét, tavaly novemberben a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést vehette át.

Szőnyi Zsuzsa Pest megye Díszpolgára kitüntetésben részesült 2011-ben, a római magyar kulturális életben, a magyar kulturális diplomáciai kapcsolatok ápolásában betöltött kiemelkedő szerepéért, valamint a Pest megyéhez kötődő, zebegényi Szőnyi-hagyaték tárgyi és szellemi világának megőrzésért, ápolásáért kifejtett újságírói és írói tevékenysége elismeréseként.

Októberben töltötte volna be kilencvenedik életévét, de akik ismerték személyesen, élete legutolsó hónapjaiig lelkileg, szellemileg olyan fiatalnak, frissnek láthatták, mint amilyen a gimnázium éveiben lehetett lázadó fiatalként, vagy akkor, amikor férjével, Triznya Mátyással szülői biztatással elindult a zöld határon át a Kelet-Európába megérkezett diktatúra elől a szabad világ felé.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Talán a zebegényi gyerekkor, a festő édesapa műterme mögötti végtelen, csodálatos kert emléke kísérte el mindvégig, tette, hogy bárhol is volt, a maga képére tudta alakítani a világot, miközben képes volt rá, hogy a legmélyebb alázattal közelítsen az irodalom, a művészet értékeihez, és képes volt rá, hogy beleérzéssel, szeretettel forduljon embertársai felé. Talán ez a tulajdonsága volt az, ami miatt évtizedeken keresztül, egészen férje 1991-ben bekövetkezett haláláig működhetett a Triznya-kocsma, találkozóhelye azoknak, akik Rómába érkezve sem csak az örök városra voltak kíváncsiak, hanem egymásra, patriotizmusukat a nagyvilágban is fontosnak érző magyarokra is – írja a megyeháza közleményében.

Maga is így élte meg a római évtizedeket. Az olasz rádió magyar adásánál kezdte rádiós pályafutását, híreket fordított, kulturális beszámolókat írt, és műsort vezetett. 15 évig dolgozott a RAI-nak, később a Szabad Európa Rádió római tudósítója volt, s közben leveleken keresztül folyamatos kapcsolatban volt az itthoniakkal is. Férje halála után hazatért, memoárjaiból és levelezéseiből nagy sikerű könyveket adott ki, műveket, dokumentumokat adományozott a zebegényi Szőnyi Múzeumnak, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Zebegényben jelenleg is látható a Rejtőzködő Szőnyi művek Szőnyi Zsuzsa gyűjteményéből című kiállítás. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments