Önkénteseket vár a váci Naszály mentőcsoport is

Naszály mentőcsoport megalakulása-520Önkénteseket toboroznak a megyében a járási mentőcsoportokba, így a váciba is. Jelentkezni egy nyomtatvány kitöltésével lehet.

Amikor a híradásokban áradó folyókról, belvízről, villám árvízről, szélviharról, vagy más természeti pusztításról hallunk, akkor bizonyára sokan gondolkozunk el azon, hogy vajon hogyan is tudnánk segíteni. 2012 márciusától Pest megyében már nagyon sokan tudják erre a választ. Most ők várják leendő társaikat – áll a felhívásban.

Keresik azon 18. életévét betöltött, Pest megyében lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárokat, akik kedvet éreznek az önkéntes munkához, szívesen tennének annak érdekében, hogy lakóhelyük környezete biztonságosabbá váljon, vészhelyzetben segítenének a bajba jutott embertársainkon.

Pest megyében elsőként alakult meg a Pilis Mentőcsoport, mely a katasztrófavédelmi igazgatóság területi rendeltetésű mentőszervezete. Mára már több mint 80 fővel több speciális szakterületet (vízimentő, búvár, alpintechnika, különleges járművek, mentőkutyák, légi felderítés, stb.) magába foglaló mentőcsapat, mely 2012-ben a nemzeti minősítő rendszer keretein belül sikeres minősítő vizsgát is tett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

A szervezet alkalmazására akkor kerülhet sor, ha más szervek (tűzoltóság, mentőszolgálat, stb.) erői nem elegendőek a veszélyhelyzet felszámolásához, illetve ha azt a lakosság, valamint a létfenntartáshoz szükséges anyagi javak védelme indokolttá teszi. A mentőcsoportok – igazodva a 2013. január 1-jétől bevezetett közigazgatási struktúrához – a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szakmai irányításával, elsősorban saját járásuk területén belül alkalmazhatók, szükség esetén a szomszédos járásokban, de veszélyhelyzetben az ország bármely részén bevethetőek.

 

Tavaly mind a 18 járásban megalakultak a mentőcsoportok, ebből 11 csoport rendszerbe is állt, ők már a gyakorlatban bizonyíthatták katasztrófa-elhárításban való alkalmasságukat.

November 27-én alakult meg és tartotta rendszerbeállító gyakorlatát a váci járási Naszály mentőcsoport. A csapat a járási mentőcsoportok közül egyedülálló módon pszichikai és pszichológiai segítségnyújtási funkciót is ellát a váci Jávorszky Ödön Városi Kórház orvos pszichológus teamjének közreműködésével.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Előzetesen jelentkezni egy nyilatkozat kitöltésével és az érdeklődő lakcíméhez legközelebbi katasztrófavédelmi kirendeltség e-mail címre történő megküldésével lehet. A váciak és a környékbeliek ezt a vac.kk@katved.gov.hu címen tehetik meg. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments