Ingatlanpiac: a Dunakanyar megelőzi a Balatont

nagymarosi Duna-partAnnak ellenére, hogy a dunakanyari ingatlanok ára visszaesett, még mindig ez a terület a legdrágább, a második a sorban a Balaton környéke, ahol viszont ha lassan is, de folyamatosan emelkednek az árak az FHB lakásárindexe szerint – közölte az FHB csütörtökön az MTI-vel.

A lakóingatlanok – az ország régiói közül – továbbra is Budapesten a legdrágábbak, az átlagos négyzetméterár jelenleg 221 ezer forint. A Dunakanyarban 2005 és 2009 között kialakult ingatlanbuborék a fajlagos árakat közelítette a fővárosihoz, de mára már 186 ezer forintra esett a négyzetméterár. Ez azonban még mindig 20 ezer forinttal több, mint a balatoni 166 ezer forintos fajlagos ár.

A Balaton környékén – a tótól távolodva – erősen esik az ár. Ennek bemutatására nem fajlagos árat, hanem az üdülők adásvételi árát adja meg az FHB. A parti sávban 10 millió feletti az átlagos vételár, amely a parttól öt kilométerre már akár 5 millió forint alá esik. A part menti adatokat 47, míg az attól legtávolabbi adatokat 39 adásvételből átlagolta a bank. Vagyis a tranzakciók száma továbbra is alacsony – szemlézi a cikket a hvg.hu. 

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

A fajlagos üdülőár alsó pólusát a Tisza-tó képviseli, 42 ezer forinttal négyzetméterenként. A velencei tónál 97 ezer, a Mátrában és a Bükkben 113 ezer, míg a Mecsekben és Villány környékén 127 ezer, Sopronban és Kőszeg-hegyalján 155 ezer forint az üdülők fajlagos ára. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments