Turistaházakat újít fel a Börzsönyben az Ipoly Erdő Zrt

pénzásási túristaház felújítvaA társaság további három turisztikai létesítményt újított, illetve újít fel az Országos Kék Túra útvonalán, a Bejárható Magyarország kormányzati programmal összhangban – a balassagyarmati székhelyű Ipoly Erdő Zrt erről közleményben tájékoztatta az MTI-t.

Mint írják, a napokban adták át a Zebegény határában fekvő sátoros táborhelyet, és a természetjárók hamarosan újra birtokba vehetik a megújult kútbereki turistaházat a hozzá tartozó sátorhelyekkel, valamint a Kisirtáspusztán épült, ugyancsak felújított turistaházat is. A pénzásási turistaházat saját forrásból, több mint 50 millió forintból újították meg.

A zrt tájékoztatása szerint a ház nemcsak a családosok és bakancsos turisták igényeit szolgálhatja ki a jövőben, hanem pihenőhelyet jelent a közelben haladó, Közép-Európa El Caminójának számító Mária-út 1400 kilométeres távját teljesítő zarándokoknak is.

 

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ha tulipán, akkor TulipGarden Dunakanyar

A felújítás során arra törekedtek, hogy az épület kisebb karbantartásokkal képes legyen akár évtizedeken át azonos színvonalú szolgáltatásokat és kényelmet nyújtani az idelátogató túrázóknak. A tartóssági szempontok miatt minőségi és ellenálló anyagokat választottak az építkezéshez: a ház vágott cseréptetőt, egyedi fűtést és környezetkímélő, zárt szennyvízkezelő rendszert kapott.

A főépület mellett létrehoztak egy nyitott-fedett társalgó részt is azoknak a túrázóknak, akik ugyan nem a házban szállnak meg, de egy hosszabb-rövidebb szünet erejéig kényelmes pihenőhelyet keresnek, hogy elfogyasszák szendvicsüket vagy teájukat. Egy 70 méter mély kutat is fúrtak az épület közelében, amely folyamatos és jó minőségű ivóvízellátást biztosít a ház vendégei számára.

A Pénzásási Erdei Turistaház kőépületét a Wenckheim család építtette az 1930-as években a közeli kőbánya munkásainak szállásaként. A ház az elmúlt 15 évben üresen, elhagyatottan, egyre romló állapotban várta a 2013-ban megkezdett teljes rekonstrukciót – közölte az Ipoly Erdő Zrt. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments