90 éve: Vácot is elérte a tornádó, öt ember meghalt

tornádóA felmelegedés miatt gyorsan változik a Föld időjárása. Szakmai vélemények szerint hazánkban is megszaporodhatnak a tornádók, amelyek a világ egyes tájain hatalmas pusztításokat okoznak. Nálunk jóval kisebb erővel ugyan, de lecsaphatnak lakott területekre is.

Magyarországon a legpuszítóbb tornádó 1924. június 13-án alakult ki. A forgószél Bia és Vác között söpört végig. A jelenség mindössze hat percig tartott, de ezalatt öten meghaltak, hatvanegyen megsebesültek, az okozott kár pedig a hatmillió aranykoronát is meghaladta.

Az írott történelem legveszedelmesebb tornádója 1925. március 18-án érkezett Missouriba. A neve „három állam tornádója” (Tri-State Tornado) lett, mert Missouri keleti részén, Illinois déli részén és Indiana délnyugati részén haladt keresztül, és több mint 350 kilométert tett meg. A három órán át tomboló tornádó 695 ember halálát okozta, 2027 sebesültet hagyott hátra, és 15 ezer otthont rombolt le

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

Az 1970. november 8-án kialakult, Bhola névre keresztelt vihar a történelem legtöbb halálos áldozatával járó vihara. A mindössze III-as erősségű, közel 185 km/órás átlagos szélsebességgel kísért vihar, a Gangesz bangladesi deltájában több mint 500 ezer halálos áldozatot szedett. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments