A duális képzés sikere: dolgozhatnak a végzősök

Mári Lasjos, Bú Bence, Breska TamásSikeres vizsgát tettek a Király Endre Ipari Szakközépiskola és Szakiskola végzős diákjai a hegesztő szakon. Számukra jól indul a nyár, hiszen máris állást kaptak Dunakeszin, annál a cégnél, ahol a gyakorlati idejüket is töltötték. Ketten pedig már olyan minősítést is szereztek, amellyel akár külföldön is elhelyezkedhetnek. Ez is a duális képzés sikerét mutatja Vácon.

Korábban már írtunk róla, hogy sikeresen működik a duális képzés a váci iskolában. Most is erre hívta fel a figyelmet Dudás Tibor igazgató és Varga József gyakorlati oktatásvezető. Szerintük egyre nagyobb az érdeklődés a szakképzés és a jól képzett szakemberek iránt. Ezt mutatja az is, hogy a hegesztő szakmára majdnem kétszer annyian jelentkeznek, mint korábban.

A Rohr und Stahl Kft már évek óta működik képzőhelyként, a váci iskolával már öt éve van kapcsolata. A cég Európa több országában több mint háromszáz embert foglalkoztat. Mári Lajos szakoktató elmondta: szívén viseli a diákok sorsát, ezért mindent megtesz, hogy sikeresen elsajátítsák a szakmát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

– Rend, fegyelem, precízség, pontosság, megbízhatóság és tisztaság – ezeket várja el egy munkaadó és ezeket várom el én is a diákjaimtól. Aki nem tud az élet kihívásaihoz alkalmazkodni, nem tud eligazodni, az elveszett – mondta.

Dudás Tibor már a távlati tervekről beszélt. Elmondta: szeretnék kapcsolatukat a Rohr und Stah Kft-vel tovább fejleszteni, ezért azt tervezik, hogy az iskola melletti csarnokot felújítják és a képzési központot, amely jelenleg Dunakeszin van, átköltöztetik Vácra.

– A felújítást már megkezdtük saját erőből. A gyakorlati képzés keretében diákjaink végzik a munkát.  Ennek már vannak látható jelei. A tanév végére várhatóan már elkészül egy saját erőből rendbe hozott autószerelő tanműhely rész. Hasonlóan szeretnénk ezt megoldani a hegesztő gyakorlattal is – mondta az igazgató. A terv várhatóan jövőre válhat valóssággá, ha minden feltétel megvalósul hozzá.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szakmai napot tartottak a váci humán szféra munkatársai

Egyre nagyobb szerepet kap hazánkban a duális képzés, amelynek lényege, hogy a diákok a képzettségüket komoly gyakorlat mellett szerzik meg. Ez Európában már bevett szokás, mint ahogy az is, hogy tovább foglalkoztatják a diákokat.

Korábban hazánkban is működött, és az állam igyekszik a régi rendszert visszaállítani, ezért nagy hangsúlyt fektet erre a képzésformára. Vannak szakmák, melyeket még ösztöndíjjal is támogat. A váci szakképző iskolában egyre jobban működik a duális képzés, ezt mutatja ez a siker is. (Furucz Anita)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments