Szezon előtt megújult a kisirtási menedékház

Ipoly Erdő Zrt logóA Dunakanyarban két teljesen felújított, korszerűsített és kibővített turista-szálláshelyet avattak: a Kesztölc és Pilisszentlélek között található Fekete-hegyi Kulcsosház felújítása a Pilisi Parkerdő Zrt, a Börzsönyben található kisirtáspusztai hegyi menedékházé pedig az Ipoly Erdő Zrt turisztikai beruházási programjának keretében valósult meg.

A 2013-ban és 2014-ben elvégzett fejlesztések eredményeként mintegy 300 millió forintos beruházással összesen 150 férőhellyel gyarapodott a Pilisi Parkerdő Zrt és az Ipoly Erdő Zrt területein elérhető klasszikus bakancsos turisztikai szálláshely kapacitás. Május 30-án, pénteken a két erdőgazdaságnál két, minden szempontból különleges turista-szálláshely átadására került sor.

Rúzs kozmetika-szövegközi-530

A kisirtáspusztai szálláshelyek felújítása is része annak a tervszerű közjóléti fejlesztési koncepciónak, amelyben egyszerre készülnek vonzó turisztikai attrakciók és korszerű, elérhető árú erdei szálláshelyek. A mostani beruházás keretében az eredeti régi kőépületek teljesen megújultak, elkészült a víz-, fűtés- (télen a szállás melegét egyedi fafűtés biztosítja), és szennyvízrendszer, az áramellátás, vagyis az ide érkezők pihenését teljes komfortot adó helyiségek teszik teljessé – számol be az eseményről a greenfo.hu.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagymarosi áprilisi programajánló

Teljesen új lett a bútorzat, a hőszigetelt nyílászárók, a vizes blokkok. A természetjárók kényelmét közös büfé helyiség és melegítőkonyha is szolgálja. Jó időben sátorozhatunk is, itt akár 70 főre is lehet bérelni a kiváló minőségű hatszemélyes sátrakat.

A házak a Nagybörzsönyi Erdei Vasút megállóhelyén, a Tolmács-hegyi csúcsfordító (ipartörténeti ritkaság) tőszomszédságában találhatóak. Az 1900-as évek elején megépített erdei vasút az esztergomi Primácia tulajdona volt, csakúgy mint ezek a most felújított épületek, melyek szolgálati, erdőőri lakásként, raktárként, istállóként működtek. Mivel a vasút szerepe is fokozatosan csökkent 1960-tól, az épületek is magukra maradtak, s bár működött kulcsosházként is a BKV Előre SC természetjáróinak üzemeltetésében, komoly szerep mégsem jutott a túrázók elszállásolásában.

kisirtáspuszta megújult kulcsosház

A 2013-ban elkezdett és most befejezett felújítási munkákra méltán lehetnek büszkék az erdészek, a tervezők és a kivitelezők egyaránt, s reméljük a turisták is nagy becsben tartják majd a gondosan felújított épületeket. A beruházás nyomán létrejött újabb 38 szálláshely a kormány által meghirdetett Bejárható Magyarország program céljait fogja szolgálni, és a remények szerint minél több turistával megszeretteti a gyalogos természetjárást.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

A szálláshelyek ünnepélyes átadásán köszöntőt mondott Harrach Péter országgyűlési képviselő, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt, a Magyar Természetjáró Szövetség képviselői, Antal Gyuláné, Nagybörzsöny polgármestere és Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt vezérigazgatója.

Az Ipoly Erdő Zrt az idén felújította és kibővítette a pénzásási erdei turistaházat és a zebegényi erdei sátortábort, ezeknek a munkálatoknak az összköltsége elérte a 90 millió forintot, most pedig a kisirtáspusztai épületeket hozta rendbe, így a Börzsönyben is modern, turistabarát szállás várja a kirándulókat. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments