Váci keresztények is kiállnak Izrael mellett

Jeruzsálem-520Első európai csúcstalálkozóját rendezte Budapesten az Izrael Szövetségesei Alapítvány a hétvégén, a rendezvényen váciak is részt vettek.

A szervezet a zsidó-keresztény kultúrán alapuló parlamenti szintű kapcsolatokat mozdítja elő, kiemelve Izrael államának stratégiai, gazdasági, kulturális, tudományos és geopolitikai fontosságát az európai nemzetek számára. Világszerte azokat a parlamenti képviselőket és meghatározó politikusokat fogja össze, akik felekezeti hovatartozástól függetlenül támogatják a demokratikus zsidó államot, beleértve az ősi földjükhöz és történelmi fővárosukhoz, Jeruzsálemhez való jogukat; akik számára, pártállástól függetlenül fontos egy erős Izrael, egy valós stratégiai partner a Közel-Keleten.

100forint3

A háromnapos konferencia kiemelt kulturális eseménye volt a Hit Parkban vasárnap megrendezett Jeruzsálem Nap, melyen tizenkétezer vendég előtt felszólalt többek között Uzi Landau izraeli turisztikai miniszter és Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke, a világ egyik legbefolyásosabb embere is. A magyar kormányt Soltész Miklós államtitkár képviselte. A rendezvényre különböző pártcsaládokhoz tartozó parlamenti képviselők is érkeztek Hollandiából, Olaszországból, Svájcból, Spanyolországból, Svédországból, Finnországból, Portugáliából, Görögországból, Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Lettországból és Izraelből is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

A zsúfolásig megtelt épületben ott voltak a váci keresztények is. A sofár hangja és egy jeruzsálemi videó indította el a rendezvényt, majd az ország legfiatalabb szimfonikus zenekara, a HIT Gyülekezete tagjaiból megalakult Vidám Szimfonikusok és a Kinnereth Kamarakórus magával ragadó programja következett.

A zenei blokk után Németh Sándor, a gyülekezet vezető lelkésze köszöntötte a résztvevőket, közöttük a társegyházak képviselőit is, és arra kért mindenkit, hogy imádkozzanak a napokban a Hamasz által elrabolt három fiatal jesiva-hallgató kiszabadulásáért. A lelkész többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a veszély, ami Izraelt fenyegeti, Európát is fenyegeti.

Ronald S. Lauder a magyarországi holokauszt 70. évfordulójával kapcsolatban elmondta: bár Hitler adta ki a parancsot, a gyilkosságokat magyarok követték el: a nyilasok, ez „az antiszemita banditákból álló szélsőséges csoport”. A Zsidó Világkongresszus elnöke felidézte: a 70 évvel ezelőtti budapesti borzalmak idején voltak fénysugarak is, például Raoul Wallenberg svéd diplomata, továbbá azok az egyszerű, templomba járó emberek, akik kockáztatták saját és családjuk életét a zsidók védelmében. Akkor is létezett jóság és valódi bátorság, és az igazi keresztények ma is különbséget tudnak tenni jó és rossz között – mutatott rá.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

A további felszólalók beszédeit követően,záróakkordként fergeteges zenei blokk következett, a vendégek közül többen táncra is perdültek. Felszabadult, örömteli hangulatban és jó reménységben zárult ez a felejthetetlen rendezvény. (Veres Mária)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments