Virágba borult Zebegény, jönnek a bírálók

Európai Virágos Falvak logóIdén Zebegény képviseli hazánkat az Európai Virágos Falvak Versenyén, melynek nemzetközi zsűrije július 3-án, 9 órakor kezdi meg a település szemléjét. Az Entente Florale Europe elnevezésű verseny Európa legrégebbi és legsikeresebb virágosítási mozgalma: 12 európai ország 25 ezer településén, mintegy ötven millió embert képes évente összefogni.

A július 3-ai program Hutter Jánosnénak, Zebegény polgármesterének prezentációjával kezdődik. Az azt követő négy órás út során 11 állomást keres fel a településen belül a nemzetközi zsűri. Véleményét összetett követelményrendszer alapján alakítja majd ki, melyben a virágosítás mellett nagy hangsúlyt kapnak a környezetvédelem, az ökológia, a környezettudatos oktatás, a természeti és épített örökség megőrzése, a korszerű hulladék- és energiagazdálkodás és a tájvédelem szempontjai.

100forint3

Zebegény soha nem látott összefogással és kitartással készült a megmérettetésre. Az 1200 lelkes településen mintegy 8000 palántát ültettek ki, háromezret maguk neveltek. Több mint 100 cserjét, és 30 gyümölcsfát telepítettek, számos helyen parkosítottak és parkokat újítottak fel.

A munkálatokat a településüzemeltetés irányításával az önkormányzati alkalmazottak és a lelkes önkéntesek végezték. A lakosság nagy része szívét-lelkét adta a közös célért végzett munkához, sokan kora tavasz óta minden szombaton részt vettek a közös falutakarításokon, ültetéseken, mások saját előkertjeik, utcáik virágosításával vették ki a részüket a feladatokból.

A virágosítást környékbeli és országosan ismert kertészetek is (Bakker Holland Kft., STARKL Kert Kft., Kepes István, Ipolytölgyes), valamint a gödöllői Szent István Egyetem kertészeti dolgozói palántákkal és szakértő munkájukkal támogatták.

Példaértékű az is, ahogyan a helyi iparosok, vállalkozók akár anyagi támogatásukkal, akár kétkezi munkájukkal hozzájárultak a faluszépítéshez. Sokan szellemi munkájukkal, pl. a kiadványok szerkesztésével, fordításával vagy éppen fotózással segítettek.

A képviselőtestület a környezettudatosság és a környezeti nevelés ügyét támogatva tavasszal döntött arról, hogy a falu csatlakozzon a „Minta-menza” és a „Legszebb konyhakertek” programhoz, és idén megrendezik a „Legszebb Virágoskertek” versenyét is. Az általános iskolások részére területet biztosítottak a tankerthez, és az óvodások számára kialakították a „pille-kertet”, ahol a legkisebbek ismerkedhetnek az ültetés, kertgondozás vagy a komposztálás feladataival.

Hutter Jánosné polgármester bízik a jó szereplésben, bár a verseny legfontosabb hozadékának azt tartja, hogy a közös cél érdekében végzett odaadó munka élménye erősítette a közösséget, az eredmény pedig a virágos, rendezett környezet iránti igényt. A zsűri rövid látogatásának ideje alatt a vendéglátók igyekeznek minél többet megmutatni természeti környezetükből és épített értékeikből, az idő rövidsége miatt azonban számos látnivaló kimarad az útvonalból.

A verseny nagy kihívást jelent, hiszen a mezőny erős, a résztvevők magas színvonalú környezeti kultúrával rendelkező országok, mint pl. Nagy-Britannia, Hollandia, Németország, Olaszország, Ausztria, Belgium, de erős versenytárs Csehország, Szlovénia, Írország és Horvátország is.

A falu vezetése mégis azt reméli, hogy a Duna-parti község varázslatos természeti szépsége és a közösség erőfeletti teljesítménye elnyeri jutalmát a zsűri döntésében. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments