Virágba borult Zebegény, jönnek a bírálók

Európai Virágos Falvak logóIdén Zebegény képviseli hazánkat az Európai Virágos Falvak Versenyén, melynek nemzetközi zsűrije július 3-án, 9 órakor kezdi meg a település szemléjét. Az Entente Florale Europe elnevezésű verseny Európa legrégebbi és legsikeresebb virágosítási mozgalma: 12 európai ország 25 ezer településén, mintegy ötven millió embert képes évente összefogni.

A július 3-ai program Hutter Jánosnénak, Zebegény polgármesterének prezentációjával kezdődik. Az azt követő négy órás út során 11 állomást keres fel a településen belül a nemzetközi zsűri. Véleményét összetett követelményrendszer alapján alakítja majd ki, melyben a virágosítás mellett nagy hangsúlyt kapnak a környezetvédelem, az ökológia, a környezettudatos oktatás, a természeti és épített örökség megőrzése, a korszerű hulladék- és energiagazdálkodás és a tájvédelem szempontjai.

100forint3

Zebegény soha nem látott összefogással és kitartással készült a megmérettetésre. Az 1200 lelkes településen mintegy 8000 palántát ültettek ki, háromezret maguk neveltek. Több mint 100 cserjét, és 30 gyümölcsfát telepítettek, számos helyen parkosítottak és parkokat újítottak fel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

A munkálatokat a településüzemeltetés irányításával az önkormányzati alkalmazottak és a lelkes önkéntesek végezték. A lakosság nagy része szívét-lelkét adta a közös célért végzett munkához, sokan kora tavasz óta minden szombaton részt vettek a közös falutakarításokon, ültetéseken, mások saját előkertjeik, utcáik virágosításával vették ki a részüket a feladatokból.

A virágosítást környékbeli és országosan ismert kertészetek is (Bakker Holland Kft., STARKL Kert Kft., Kepes István, Ipolytölgyes), valamint a gödöllői Szent István Egyetem kertészeti dolgozói palántákkal és szakértő munkájukkal támogatták.

Példaértékű az is, ahogyan a helyi iparosok, vállalkozók akár anyagi támogatásukkal, akár kétkezi munkájukkal hozzájárultak a faluszépítéshez. Sokan szellemi munkájukkal, pl. a kiadványok szerkesztésével, fordításával vagy éppen fotózással segítettek.

A képviselőtestület a környezettudatosság és a környezeti nevelés ügyét támogatva tavasszal döntött arról, hogy a falu csatlakozzon a „Minta-menza” és a „Legszebb konyhakertek” programhoz, és idén megrendezik a „Legszebb Virágoskertek” versenyét is. Az általános iskolások részére területet biztosítottak a tankerthez, és az óvodások számára kialakították a „pille-kertet”, ahol a legkisebbek ismerkedhetnek az ültetés, kertgondozás vagy a komposztálás feladataival.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

Hutter Jánosné polgármester bízik a jó szereplésben, bár a verseny legfontosabb hozadékának azt tartja, hogy a közös cél érdekében végzett odaadó munka élménye erősítette a közösséget, az eredmény pedig a virágos, rendezett környezet iránti igényt. A zsűri rövid látogatásának ideje alatt a vendéglátók igyekeznek minél többet megmutatni természeti környezetükből és épített értékeikből, az idő rövidsége miatt azonban számos látnivaló kimarad az útvonalból.

A verseny nagy kihívást jelent, hiszen a mezőny erős, a résztvevők magas színvonalú környezeti kultúrával rendelkező országok, mint pl. Nagy-Britannia, Hollandia, Németország, Olaszország, Ausztria, Belgium, de erős versenytárs Csehország, Szlovénia, Írország és Horvátország is.

A falu vezetése mégis azt reméli, hogy a Duna-parti község varázslatos természeti szépsége és a közösség erőfeletti teljesítménye elnyeri jutalmát a zsűri döntésében. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments