VÁC: megújult csarnok és 24 órás pénztárak

MÁV logóMegnyílt az újjáépített utascsarnok Vác vasútállomáson, ahol a napi közel 7000 utast éjjel-nappal nyitva tartó pénztárakkal várja a MÁV-START. Az állomás műemléki igényességű, teljes rekonstrukciója folyamatban van, de az utazók számára – a magasabb szintű kiszolgálásuk érdekében – már rendelkezésre áll a megszépült csarnok.

Csúcsidőben három kiszolgáló ablaknál lehet jegyet vásárolni, mindegyiknél lehetőség van bankkártyával történő fizetésre is. A pénztárak 0-24 órában tartanak nyitva, nemzetközi jegy is váltható korlátozottan (kedden és szerdán 8-16 óra között). A belföldi és a nemzetközi internetes vásárlások átvételére szolgáló jegynyomtató automata is az utasok rendelkezésére áll, valamint a későbbiekben jegyértékesítő automata is telepítésre kerül. Ezen felül megújultak az épületben lévő, nyilvános mellékhelyiségek is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

A belső tér újjáépítését a korszerű vizuális utastájékoztató rendszer kiépítése és a forgalomirányító helyiségek rekonstrukciója követi.  Zajlanak még a munkálatok, az épület körüli térrendezés sem végleges, és a parkolók is a jövőben lesznek majd igénybe vehetők.

2013-ban 691 ezer menetjegyet értékesített a váci pénztár, az állomás forgalma éves szinten meghaladta a két és félmillió utast. Három vasútvonalat érint a jelenleg is zajló fejlesztés: a Budapest–Vácrátót–Vác (71-es), a Vác–Balassagyarmat (75-ös), valamint az elővárosi mellett nemzetközi Budapest–Szob vonalét (71-es). Az átépítés idején, ez év decemberéig kevesebb járat közlekedik Vác érintésével, hétköznaponként 130-140 vonat áll meg az állomáson. A decemberi menetrendváltástól a 71-es és 75-ös vonalakról várhatóan már ismét Vácig közlekednek a vonatok. Jelenleg  a munkanapokon a 70-es vonalon 135 személyszállító vonat közlekedik. Menetrendváltástól a 71-es vonalról közel 50, a 75-ös vonalról 35 vonat érinti majd a váci állomást.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

Ütemterv szerint halad a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházása: az állomás teljes, 2013 nyarán megkezdett rekonstrukciója a félidőnél tart. A munkálatok során átépítik az érintett vasúti pályaszakaszt is, megújulnak a peronok: magasperonokat építenek ki, amiket korszerű, tágas aluljárókon keresztül lehet majd megközelíteni. Az akadálymentes közlekedést rámpa és négy lift segíti. Várhatóan július közepétől veszi át a vonatforgalmat az eddig átépített három vágány, így következhet a jelenleg használt pályaszakasz felújítása. Ideiglenes menetrendváltozás is együtt jár a rekonstrukcióval, ezért az utasoknak a megszokott járatok esetén is érdemes tájékozódni a pontos információkról. (MÁV-START)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments