A Szent Korona másolata Kóspallagra érkezik

Szent korona 1Immár hagyomány, hogy a Szent Korona másolata rendszeresen útra kel az országban. Korábban járt Vácott is, hamarosan Kóspallagon nézhetik meg az emberek.

A magyar Szent Korona a felségjog legfontosabb és legrégebbi szimbóluma volt a monarchia időszaka alatt, vagyis majdnem tíz évszázad során (egészen 1946-ig), míg napjainkban a magyar nemzet szimbóluma. A szentek élettörténetével kapcsolatos irodalom egyik hagyománya szerint II. Szilveszter pápa 1000-ben vagy 1001-ben állítólag koronát küldött a fiatal Árpád-házi Vajk királynak, akit gyermekkorában István névre kereszteltek.

„Nem vész el semmi, mely nemes, dicső, / legyen bár szándék, tett, vagy gondolat! / Öljék meg, nyomja sírját nehéz kő, / Feltámad az, és diadalt arat!” – ezzel a  Rakovszky József versidézettel ajánlja a Váci Egyházmegye honlapja az érdeklődők figyelmébe az eseményt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

A kiadott előzetes program szerint 10 órakor a Kőkereszt téren gyülekező, majd a Szent Korona másolatának fölvonulása a templomba, koronaőrök kísérete mellett. 10:30-kor a Szent Korona másolatának elhelyezése a templomban, 11 órakor pedig ünnepi szentmisét mutat be Beer Miklós váci megyéspüspök

A koradélutáni órákban, 12:45-től a jelenlévők előadást hallgathatnak meg a Szent Koronáról Woth Imrétől, a Magyar Koronaőrök Egyesületének elnökétől.

A Szent Korona másolata 17 óráig tekinthető meg a templomban. A téren kézműves- és bőrdíszműves-vásárt is tartanak. (Váci Napló)

szavazásra felszólító

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments