KAMPÁNY: A választási plakátok elhelyezésének szabályai

választási plakát felhelyzése a villanyoszlopra-250Szombaton hivatalosan megkezdődött az októberi önkormányzati választás kampánya. A kampányidőszakában a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély és bejelentés nélkül készíthetnek plakátot és a Kúria álláspontja szerint a plakátok elhelyezhetők villanyoszlopokon is. Vácott ebből már voltak viták, remélhető, hogy az októberi voksolásra készülve minden párt és szervezet betartja a szabályokat.

A választási eljárásról szóló törvény szerint plakát a választási falragasz, felirat, szórólap, vetített kép, embléma mérettől és hordozóanyagtól függetlenül. A jogszabály szerint plakát a kampányidőszakban korlátozás nélkül elhelyezhető, azonban épület falára, kerítésre plakátot elhelyezni kizárólag a tulajdonos, a bérlő, illetve állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan esetén a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával lehet.

Egyes középületeken vagy a közterület meghatározott részén plakát, illetve óriásplakát elhelyezését a helyi önkormányzat, a fővárosban a fővárosi önkormányzat műemlékvédelmi, környezetvédelmi okból rendeletben megtilthatja. Állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületen vagy azon belül plakátot elhelyezni tilos. A választási kampányt szolgáló önálló hirdető-berendezés elhelyezésére, valamint az óriásplakátok vonatkozásában a közterület-használatról szóló jogszabályokat kell alkalmazni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

A hirado.hu cikke szerint a Kúria álláspontja szerint a plakátok villanyoszlopon való elhelyezése nem sérti a választási eljárási törvény szabályait. A Kúria több végzésében is kifejtett és az NVB által következetesen alkalmazott joggyakorlata szerint a választási plakát elhelyezésére kizárólag a választási eljárásról szóló törvény rendelkezései az irányadók, a választási szervek csak ezeknek a rendelkezéseknek való megfelelést vizsgálhatják, míg a közúti közlekedési szabályok, továbbá a reklámtáblák elhelyezésére vonatkozó rendeleti szabályok nem alkalmazhatók.

A Kúria álláspontja szerint bár a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény a reklámcélú berendezések esetében tiltja a villanyoszlopon való elhelyezést, de a törvény nem határozza meg a reklámcélú berendezés fogalmát, így nem vonja szabályozási körébe a választási plakátot. A plakátot úgy kell elhelyezni, hogy az ne fedje más jelölt vagy jelölő szervezet plakátját, és károkozás nélkül eltávolítható legyen.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

A plakátot az, aki elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték, november 11-én 16 óráig köteles eltávolítani, vagy ennek elmaradása esetén az eltávolítás költségét viselni. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments