Meseszép: Zebegény lesz Európa virágoskertje

zebegényi virágok - Faludi Éva-700Lázban ég Zebegény: szeptember 26-án dől el, melyik Európa legvirágosabb települése, de a helyieknek nincs kétségük efelől. Mindent megtesznek a címért, még masszázs-ösvényt is építenek.

Bárhová néz az ember Zebegényben, mindenütt gyönyörű virágok nyílnak: az ablakokban, a kertekben, a közparkokban, de még a Duna-parton is.

– Itt a virágosítási láz már az 1930-as években elkezdődött – világosít fel Pásztor László alpolgármester a borsonline-nak nyilatkozva.

– Akkor költözött a ide gróf Apponyi Franciska, a környezettudatos nevelés egyik hazai úttörője. Minden gyermek kapott tőle egy új keresztnevet a régi mellé. A fiúk cserje vagy fa, a lányok virág vagy madár nevét. Ő magának a Napraforgót választotta. Néhány éve kialakítottunk egy virágágyást, ahová minden baba megszületésekor ültetünk egy rózsatövet. Itt is kap mindenki egy saját virágnevet, ezt a rózsájánál egy tábla őrzi – tette hozzá.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Koronavírus: hétfőtől bezár a ContiTech váci gyára is

 

A virágosítás élharcosa Faludi Éva.

– Egy hónapja járt itt a nemzetközi zsűri, mindent szemügyre vettek – mutat körbe a főtéren. – Nézik, hogy az éghajlatnak megfelelő növények vannak-e kiültetve. Számít a falu és a környező erdő harmóniája, a zöld területek kezelése. A nyolc tagú nemzetközi zsűri megnézte a templom környékét, a kálváriát, a temetőt, az utcákat, a házak ablakát, teraszát, előkertjét, udvarát. Rengeteg társadalmi munkát végeztünk, és nagyon sok ingyenes támogatást kaptunk, mert ilyen mennyiségű virágot saját zsebből nem tudtunk volna beszerezni.

Mit tehetünk ehhez hozzá? Mi váciak, szurkolunk, hogy a zebegényiek nyerjenek! (Váci Napló)

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Koronavírus: megjelent a hadsereg a váci vízműnél is

szavazásra felszólító2

Csatlakozz hozzánk!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!

hozzászólás