Na rakosgassa: ha már nem kell, ingyen elviszik

elektronikai hulladékNem csak ingyen köteles visszavenni a használt elektromos és elektronikus berendezéseket a gyártó és a forgalmazó, hanem ha a vásárlónak házhoz szállítják az újat, akkor szintén ingyen kell a régi berendezést elszállítani tőle. Egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely néhány előírás kivételével szombaton lépett hatályba.

Magyarországon már a 2004-es európai uniós csatlakozás óta érvényes az az irányelv, amely előírja az elektronikus hulladékok begyűjtését és hasznosítását. A hazai rendelet szerint a gyártók, illetve a kereskedők kötelesek visszavenni a már nem használt elektronikus termékeket, mert azok veszélyes hulladéknak számítanak.

Az  elektronikus berendezésekkel kapcsolatos hulladékgazdálkodásról szóló kormányrendelet mostani módosítása a többi közt azt is tartalmazza, hogy ha valakinek házhoz szállítják az újonnan vásárolt eszközt, akkor a forgalmazónak ingyen el kell vinnie az ahhoz hasonló méretű, régi berendezést.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

V. Németh Zsolt környezetügyért felelős államtitkár a hirado.hu-nak elmondta, ezek az előírások is segítenek abban, hogy Magyarország is tartani tudja a lépést a begyűjtött hulladékok arányára vonatkozó uniós előírások terén. A kormányrendelet-módosítás több célt is megfogalmaz, például az illegális hulladékexport ellen is fellép, szabályozza, hogy mely esetben lehet a szemetet külföldre szállítani.

A nagyobb üzletek némelyike nemcsak visszaveszi a hulladékot, hanem néhány száz forint értékű vásárlási utalványt is ad érte. (Váci Napló)

szavazásra felszólító2

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments