Hétvégi program: napelemes autók versenye a fővárosban

napelemes-auto-250Napelemes autók, különleges prototípusok, átalakított szériaautók, elektromos versenyautók és motorok versenyeznek szombaton a budapesti Széchenyi téren a IV. MVM Energia Futamon.

A futamon 50 csapat vesz részt 60 járművel – mondta el Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt elnök-vezérigazgatója a rendezvényt felvezető hétfői sajtótájékoztatón. Hozzáfűzte: ez a futam lehetőséget nyújt a hazai mérnöktársadalomnak, hogy tagjai bemutathassák az általuk elképzelt jövőbeli technikát, így a közönség is mintát kaphat a jövő évezred közlekedéséről.

A korábbi évekhez hasonlóan a versenyen idén is nem konvencionális meghajtású járművek állnak rajthoz. A saját építésű vagy átépített közlekedési eszközöket hajthatja elektromos áram, hidrogén, napenergia, sűrített levegő és emberi erő is.

A résztvevőknek a sikeres szerepléshez a gyorsaság mellett elengedhetetlen a megbízhatóság, a kreativitás és az innovatív gondolkodásmód – fogalmazott Nagy Csilla PR-vezető, hozzátéve: az alternatív hajtású járművek versenyének küldetése, hogy a lakossággal megismertesse a közlekedés jövőjét, a fenntarthatósági fejlődés lehetőségeit, a hazai járműipar innovációit, valamint a fiatal mérnököknek teret adjanak találmányaik, fejlesztéseik és „hóbortos” járműveik bemutatására.

Az idei futam a legek versenye lesz: a legtöbb jármű, a legtöbb csapat, a legtöbb külföldi és a legtöbb egyetem részvételével zajlik le, hiszen 5 egyetem nevezett 10 csapattal – mondta el Bognár Gábor versenyigazgató. Kiemelte, hogy idén a legkreatívabb elnevezés és a legszebb jármű is díjra talál a közönség szavazatai alapján – írja a hirado.hu.

Az egész napos, ingyenes rendezvény programjai között szerepel a Cloud 9+ koncertje, tesztvezetés, motoroskaszkadőr- és kerékpáros-bemutató, valamint kémiai és fizikai kísérletek is.

Az érdeklődők a nyitott bokszutcában testközelből is megismerkedhetnek a különleges járművekkel és kipróbálhatják a már kereskedelmi forgalomban is kapható villanyautókat. Az európai mobilitási hét kiemelt hazai rendezvényének fővédnöke Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

Az MVM-csoport 2011-ben hívta életre az Energia Futam rendezvénysorozatot, amelyen először az Andrássy úton mérték össze az alternatív hajtású járművek képességeit. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments