Októbertől indul a váci fegyházban a Rács FM börtönrádió

börtön rácsokkal“Jogában áll hallgatni. Minket” – így hangzik a Rács FM börtönrádió szlogenje, ami a Váci Fegyház és Börtönben indul októbertől – írja keddi cikkében a Népszava.

A kezdeményezés célja, hogy a rabok aktív közreműködésével olyan belső információs fórum jöjjön létre, amely segíti a fegyintézeti életet valamint a szabadulás utáni visszailleszkedést. A projekt siker esetén egy országos hálózat kiindulópontja is lehet.

Nem minden börtönlakó vehet részt a rádiózásban. A gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények elítéltjei vagy a médiában nagy visszhangot kapott bűnesetek szereplői nem kaphatnak helyet a stábtagok között.

A projekt két kezdeményezője, Hajdú Judit klinikai szakpszichológus és Braun Zsolt, a Rádió C és a BBC volt munkatársa szerint a rabokkal végzett közös munka problémamentesnek bizonyult. Ha a rabrádió tetszeni fog a váci börtön lakóinak, akkor az egri, a tököli és a balassagyarmati börtönben is elindítanák a műhelyfoglalkozásokat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Évértékelő közgyűlést tartottak a honvéd nyugdíjasok

A kezdeményezés mintájául az angol Prison Radio Association keretein belül működő Börtönrádió szolgál, ami napi 24 órában sugározza műsorát a szigetország számos büntetés-végrehajtási intézetében. Svédországban szintén sikeresen működnek börtönrádiók. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!